Afbeelding

Bewoners rijden zelf te hard op smalle dijkwegen

Door: Peter Houtepen Algemeen

STANDDAARBUITEN - Wijkagent Johan Damen roept bewoners uit Standdaarbuiten en de omliggende kernen op om niet te hard te rijden op de dijkwegen. Regelmatig ontvangen hij en de gemeente Moerdijk klachten over verkeer dat zich niet aan de maximumsnelheid houdt. Uit onderzoek en verkeerscontroles blijkt echter dat het merendeel van de overtreders bestaat uit bewoners zelf.

Op de snelheidscontroles wordt niet altijd met begrip gereageerd. "De politie is dan ineens de kwade genius. Dan zingt ineens al heel snel rond dat de politie niets beters te doen heeft en echte boeven moet gaan vangen. Maar je zal het maar op je geweten hebben dat je een eigen inwoner aanrijdt in een hechte gemeenschap als Standdaarbuiten", reageert Damen. Volgens hem rijden veel mensen ook onbewust te hard of beseffen zij niet wat de gevaren zijn. Hoe hoger de rijsnelheid is, hoe meer kans op ongevallen met een ernstige afloop bij een botsing. Snelheid bepaalt de lengte van de remweg. Een fitte bestuurder heeft bij normale weersomstandigheden één seconde nodig om het rempedaal in te drukken. Hoe hoger de snelheid, hoe meer meters worden afgelegd. "En dan volgt nog de afstand die nodig is om tot de auto tot stilstand te brengen", stipt Damen aan.

Sluipwegen

De wijkagent pleit er ook voor dat lokale bedrijven en transporteurs de dijkwegen niet langer als sluipwegen gebruiken. De dijkwegen zijn smal en bevatten scherpe onoverzichtelijke bochten. Daar moeten ook fietsers overheen. Het is niet mogelijk deze wegen af te sluiten, omdat er ook bestemmingsverkeer naartoe moet. "Hierover zouden afspraken kunnen worden gemaakt. Als bedrijven hun werknemers en klanten informeren, draagt dit bij aan de veiligheid en aan het woongenot", benadrukt Damen. Hij besluit: "Deze bedrijven moeten ook beseffen dat hun goede bedrijfsnaam gekoppeld wordt als er een verkeersongeval plaatsvindt op de dijkwegen." FOTO PIXABAY



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief