De 100-jarige vermaakte zich best met burgemeester Klijs. FOTO TIES STEEHOUWER
De 100-jarige vermaakte zich best met burgemeester Klijs. FOTO TIES STEEHOUWER

Burgemeester feliciteert 100-jarige Petronella van Nispen in Zevenbergen

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Het was dinsdag feest in het restaurant van De Zeven Schakels in Zevenbergen. Het middelpunt van dat feest was de 100-jarige Petronella van Nispen-Couweleers, die te midden van haar familieleden en de andere bewoners van het tehuis trots zat de glunderen. Dat glunderen werd een kwartiertje later een brede lach toen burgemeester Jac Klijs van Moerdijk de eeuweling uit zijn gemeente kwam feliciteren.

Door al die aandacht kwam zij niet toe aan het nuttigen van haar worstenbroodje en haar kopje thee die voor haar stonden. Ook voor haar lag een ingelijste brief waarin koning Willem-Alexander en koningin Máxima haar feliciteerden met deze mijlpaal. Daarvoor had oma Van Nispen, zoals iedereen haar noemt, haar verjaardag al gevierd met de mensen van de afdeling, waar ze sinds een jaar, naar grote tevredenheid woont. Petronella van Nispen Couweleers werd geboren in 1918 in Prinsenbeek en ze trouwde met Jan van Nispen op 25 juni 1942. Zij kregen acht kinderen, vijf dochters en drie zonen, waarmee ze op Langeweg woonden. Hieruit werden zestien kleinkinderen en twintig achterkleinkinderen geboren.

Verhuizing

Na een verhuizing in 2001 naar Zevenbergen, heeft Petronella van Nispen nog tot haar 99e jaar op zichzelf gewoond aan het Henry Dunanthof. De laatste twee jaar nam de mantelzorg toe. Na wat overtuiging, na al die jaren op zichzelf, verhuisde ze naar De Zeven Schakels. Hier heeft ze het erg naar haar zin. Ieder jaar viert ze met de familie haar verjaardag. Als je zo oud wordt als Petronella van Nispen dan kun je het meemaken dat mensen je ontvallen. Zo verloor ze in 1979 haar 34-jarige dochter en twee weken voor de 40- jarige bruiloft haar echtgenoot. Ook verloor ze in 2001 haar zoon Leo. Zelf komt ze uit een gezien van vijf kinderen waarvan alleen haar jongste zus nog leeft.

Tevreden

Ondanks deze tegenslagen staat Petronella van Nispen positief in het leven. Zo vierde ze recent nog het 50-jarig huwelijk van haar oudste zoon mee en ook was ze erbij toen haar jongste kleinkind trouwde. Tot voor kort bezocht ze nog bingomiddagen en ook is het nog niet zo lang geleden dat ze meedeed aan de kaartspellen rikken en jokeren. In een voorzichtig gesprek met haar weet ze zich nog veel van vroeger te herinneren. Zo moesten ze tijdens de watersnood van de Zuiddijk in Langeweg vluchten naar het centrum van het dorp. Op de vraag wat de belangrijkste gebeurtenis in haar leven was antwoordt ze resoluut: "Dat was natuurlijk de geboorte van mijn kinderen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief