Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer
FOTOALBUM

Gemeentelijke erespeld voor Joost van Rijckevorsel

Door: Bregje Kop Algemeen

HEIJNINGEN - Tijdens het afscheid van Joost van Rijckevorsel, de fortwachter van Fort Sabina in Heijningen, kreeg hij door wethouder Thomas Zwiers de gemeentelijke erespeld van de gemeente Moerdijk opgespeld. Dat viel nog niet mee omdat de speld niet echt groot is. Maar hij glansde wel mooi in de stralen van de ondergaande zon. Van Rijckevorsel was er niet alleen door verrast, maar er ook erg blij mee.

Joost van Rijckevorsel streek zes jaar geleden met zijn bedrijf Fort Producties neer op het fort. Al snel ontpopte hij zich door zijn enthousiasme tot fortwachter. Ada Grootenboer, de voorzitter van stichting Fort Sabina prees hem niet alleen voor zijn tomeloze inzet, maar ook voor zijn bindend vermogen waardoor veel mensen zich voor het fort gingen interesseren. "Hij maakte van het best bewaarde geheim van West-Brabant een publiekstrekker zonder de sfeer van het fort geweld aan te doen." Grootenboer vertelde dat zij tien jaar geleden als toenmalig wethouder van de gemeente Moerdijk een uitgewerkt plan voor het fort in de la had liggen, maar dat de crisis toen roet in het eten gooide. "Het fort opknappen en op de kaart zetten moest toen bijna 5 miljoen euro kosten. De provincie zou de helft bekostigen en de gemeente de andere helft. Het heeft me toen veel pijn gedaan dat het plan niet doorging."

Parkeren
Van Rijckevorsel sprong letterlijk een gat in de lucht toen wethouder Zwiers hem de erespeld van de gemeente op ging spelden. De wethouder vertelde wat de scheidende fortwachter in zes jaar allemaal in en rond het fort had georganiseerd. Zo werden er in en rond het fort exposities, tentoonstellingen, kunstmanifestaties, toneelvoorstellingen, musicals en lezingen gehouden. Daarnaast kwam er in de sfeervolle ruimte een horecazaak en dat resulteerde erin dat duizenden bezoekers de smalle weg naar het fort namen om te genieten van een stukje recente geschiedenis. De grote toeloop leidde wel tot parkeerproblemen. Thomas Zwiers: "Dat gaan we de komende maanden oplossen door nog voor de versmalling van het sluisje een parkeerterrein van honderd plekken aan de leggen en ook gaan we de toegangsweg opknappen." Deze weg wordt niet verbreed om er geen racebaan van te maken. 


Scenes
Tijdens het afscheidsfeest voor Van Rijckevorsel voerde de toneelgroep Impro van Stoffer en Blik enkele scenes op uit het stuk 'Rats, Kuch en Bonen', dat in de maanden oktober en november op en in het fort wordt gespeeld. In het stuk komt de geschiedenis van het fort tot leven zoals de Napolitaanse tijd, de Eerste Wereldoorlog en de functie nu. Wie de scheidende fortwachter op gaat volgen is nog niet bekend. Het bestuur van de stichting heeft wel iemand op het oog, maar wilde nog niet zeggen wie dat is.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief