Wethouder Eef Schoneveld krijgt hete eerste boekje. FOTO TIES STEEHOUWER
Wethouder Eef Schoneveld krijgt hete eerste boekje. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Kunst en Cultuur Route op 35 locaties met 100 kunstenaars

Door: Janny Mathijssen algemeen

MOERDIJK – Hoe ze het voor elkaar krijgen weten ze zelf niet maar ook dit jaar zijn Inge van Rijsbergen en Bea Hoeks er in geslaagd om tijdens de 13de Kunst en Cultuur Route heel de gemeente Moerdijk op 8, 9, 15 en 16 september op zijn kop te zetten. De dames en hun medewerkers zijn er in geslaagd om 35 meestal bijzondere locaties te vinden waar 100 kunstenaars zullen laten zien wat ze het afgelopen jaar hebben gemaakt en waartoe ze in staat zijn op het gebied van kunst. Dat hoeft niet altijd beeldende kunst te zijn omdat het maken en uitvoeren van muziek tenslotte ook een kunstvorm is.

DOOR TIES STEEHOUWER

Alle kunstenaars en locaties zijn opgenomen in een overzichtelijk boekje dat gratis in het gemeentehuis, de bibliotheken en op de locaties van de route is op te halen. Omdat het op 8 en 9 september ook open monumentendagen zijn wordt er samengewerkt met het comité Open Monumenten Moerdijk. Daarnaast zetten de heemkundekringen de deuren van hun vestigingen open. Dat gebeurd in Klundert, Willemstad, Heijningen en Zevenbergen. Het is niet zo dat deze vestigingen beide weekenden open zijn. Soms wel maar soms ook niet. Dat geldt oeverigens ook voor alle locaties. De organisatie raadt dan ook de bezoekers aan om van te voren het programmaboekje goed door te nemen of om de site www.cultuurmoerdijk.nl te raadplegen. Dit om te vorkomen dat men voor een gesloten deur komt te staan. Het eerste boekje werd twee weken terug aangeboden aan wethouder Eef Schoneveld door Inge ven Rijsbergen.

Monumenten
De monumenten die voor het publiek open zijn, zijn De Protestante Kerk in Moerdijk, de 3Antonius Leerhoeve in Langeweg, De oude Suikerfabriek, De Schuur, de Herv. Catharinakerk en de R.K. Bartholomeuskerk in Zevenbergen, Molen Persephone, Het Herenhuis en de Keenesluis in Standdaarbuiten, Villa d' Engelenburgh in Fijnaart en de RK Kerk in Fijnaart. De Oude Molen in Oudemolen, de Watersnoodwoning en Fort Sabina in Heijningen en in Willemstad het Peilhuisje, het Arsenaal, het oude Raadhuis, Het Mauritshuis, de Koepelkerk en Fort de Hel. In bijna al deze monumenten exposeren kunstenaars hun werk en soms zijn ze bezig om een kunstwerk te maken.

Kunstenaars
Naast exposeren zijn er tijdens de Kunst en Cultuur Route ook nevenactiviteiten. Zo is de werkgroep Kunst op School met de leerlingen van de Aventurijn in Standdaarbuiten bezig geweest om vlaggen te maken met als thema "In Europa" en is er in het Huis van de Wijk in Klundert een expositie van schilderijen van De Cocon en keramische werken van de leerlingen van de Molenvlietschool. De vlagen worden geëxposeerd in de Standaert en de beeldjes in de Mauritshof. Tijdens het nazomer festival in Zevenbergen op 8 en 8 september wordt een stuk van de haven blauw geschilderd. Kinderen kunnen zich op dat stuk van de haven uitleven in het maken afbeeldingen van waterlelies, vissen, kikkers en bootje om vast te wennen aan het water dat weer door Zevenbergen gaat stromen als de haven is open gegraven. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief