Ineke van de Weijgaert ( links) krijgt het eerste boek uitgereikt.
Ineke van de Weijgaert ( links) krijgt het eerste boek uitgereikt. Foto: Ties Steehouwer

Anne Mieke Vermeulen schrijft boek over de Mooye Keene

Door: Amber Kuijs algemeen

FIJNAART/STANDDAARBUITEN – Bij de Keenesluis tussen Fijnaart en Standdaarbuiten presenteerde de schrijfsters Anne Mieke Vermeulen zondag haar nieuwste boek "De Mooye Keene, geschiedenis van een zeearm". Voor de in Fijnaart geboren en getogen schrijfster was het niet haar eerste boek. Daarvoor schreef ze al vier boeken over de dagloner Machiel Dierks die zich allemaal afspeelden in het gebeid dat we tegenwoordig West-Brabant noemen maar dat tot 1810 bij Holland hoorde.

DOOR TIES STEEHOUWER

De menselijke geschiedenis rond de zeearm, en latere rivier de Mooye Keene gaat nog niet zover terug omdat er pas bewoning mogelijk was rond 1250. Daarvoor was het één groot moerasgebied met daarin aangeslibde eilanden die in de vijftiende eeuw een voor een werden ingepolderd. Daarvoor waren er ook al delen ingepolderd maar de Sint Elisabethvloed van 1421 maakte daar een eind aan. Door deze vloed ontstond de zeearm de Mooye Keene die later zou verworden tot een getijden rivier en die tegenwoordig niet meer dan een sloot is. Al in het begin van de zeventiende eeuw verzandde de Mooye Keene omdat de vloed twee maal per dag grote hoeveelheden slib en zand aanvoerde. De Mooye Keene werd aan de oostzijde bij de Roode Vaart en in het westen bij de Mark af gedampt. Hier werd in 1769 een keersluis gemaakt de huidige Keenesluis.

Stichting Beleef de Keenesluis
In 2015 richtte Ineke van de Weijgaert die met haar gezin naast de Keenesluis woont de Stichting Beleef de Keenesluis op. Rond die tijd vroeg zij aan Anne Mieke Vermeulen of zij een boek wilde schrijven over de Keenesluis. Vermeulen: 'Ik ben onmiddellijk voor het idee gewonnen en besloot om de geschiedenis van de sluis breder te trekken. De Mooye Keene zelf moet de hoofdrol spelen. De waterloop en het omliggende landschap kennen een rijke historie en ik zie het als een uitdaging die te beschrijven. Ik wil een geschiedenisboekje maken dat net even iets anders is. Geen droge opsomming van feiten en gebeurtenissen, maar een levendig verhaal voor een breed publiek'.

Streekroman
De westhoek van Noord-Brabant kent geen streekromanschrijvers zoals Toon Kortooms in het oosten van de provincie, Ooms in de Alblasserwaard en Herman de Man in de Lopikerwaard maar als Vermeulen door gaat met schrijven dan wordt ze dat zeker voor West-Brabant. Zij werd in 1957 geboren in Leiden en groeide op in Fijnaart. De laatste 25 jaar woont ze in Den Haag maar haar hart bleef in West-Brabant. Jarenlang werkte ze als archeoloog tot ze overstapte naar het onderwijs.

1300
Haar boek "De Mooye Keene, geschiedenis van een zeearm" speelt zich af rond 1300 en de eeuwen daarna. De "hoofdpersoon" van het boek is uiteraard de rivier zelf. Haar geschiedenis wordt beschreven door de eeuwen heen. Uit haar eigen onderzoek is gebleken dat dat bijvoorbeeld keizer Karel V de rivier heeft bevaren en dat koning Lodewijk Napoleon aan haar oevers heeft gestaan. Vermeulen ontdekte tijdens haar onderzoek dat er zelfs plannen zijn geweest om in de bedding een kanaal te graven die Rotterdam met Antwerpen moest verbinden. Om er geen geschiedenisboek van te maken schreef ze tussen de hoofdstukken door geromantiseerde verhalen over de mensen die rond de Mooie Keene leefden. In het boek staan veel foto's en kaarten en dat maakt het boek erg levendig. Ineke van de Weijgaert kreeg in de fraaie tuin van haar woning Huize de Blaak het eerste boek uitgereikt. Van de Weijgaert vertelde dat de opbrengst van het boek ten goede komt aan het opknappen van de Keenesluis. Het is te bij de sluis en via internet www.amvermeulen.me.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief