De bikkels trotseerden de regen.
De bikkels trotseerden de regen. Foto: Ties Steehouwer

Bikkels trotseren regen bij Vestingloop Willemstad; halen meer dan 5000 euro op

Door: Amber Kuijs Algemeen

WILLEMSTAD - Vier jaar lang was het prima weer bij de Vestingloop in Willemstad, maar dit jaar zat het de organisatie niet mee. De bijna 2000 lopers trokken zich daar weinig of niets van aan, maar het publiek liet het door de gestaag neer gutsende regen mede afweten. Daardoor was het allemaal een stuk minder sfeervol bij de start onder de vuurtoren en bij de finish bij de haven dan in voorgaande jaren. Tijdens de onderdelen voor de jeugd viel de regen nogal mee en ook de deelnemers van de vijf kilometer werden niet echt kletsnat. Maar hoe dichter de start van de 10 kilometer en de halve marathon naderde, hoe harder het begon te gieten. 

Voor het eerst kon er gestart worden op de halve marathon. 522 hardlopers gingen op deze afstand van start. Bij de wandelaars die 10 kilometer liepen waren dat er bijna honderd. Vooral de mensen die de halve marathon liepen hadden het in het open polderlandschap zwaar. Na de start liepen zij langs het Hollands Diep en door het natuurgebiedje bij de sluizen. Na Helwijk ging het de polder in en via Tonnekreek en de buitendijk waar terug naar Willemstad. Hier volgden nog twee zwarte rondjes over de schelpenpaden. Die waren niet echt modderig, omdat de gemeente Moerdijk had gezorgd voor verse schelpen. In de stad zelf was het nog wel even buffelen over de kinderkopjes, maar de verlossing lag aan de haven.

Zuurstof
De regen zorgde wel voor veel zuurstof in de lucht. Daarom werden er goede tijden gelopen. Zo wist Michiel Vink onder de 1 uur en 14 minuten te blijven op de halve marathon. Op deze afstand kwamen er 316 mannen en 206 vrouwen over de finish. Het aantal deelnemers van de Vestingloop wordt elk jaar meer. De organisatie klopte als een bus. Zo waren er 25 verkeersregelaars, tientallen vrijwilligers die het parkoers bewaakten en stonden er honderden dranghekken. Veel deelnemers laten zich sponsoren. Kort voor de start stond er al meer dan 5.000 euro op de teller. Het doel dit jaar was de Stichting Ambulance Wens. Het geld dat opgehaald wordt met deze loop komt ten goede aan patiënten uit Willemstad en omgeving, zodat hun laatste wens gerealiseerd kan worden. Ondanks de nattigheid werd er geen wanklank gehoord en ging iedereen tevreden met een prachtige medaille naar huis.

De bikkels trotseerden de regen.
De bikkels trotseerden de regen.
De bikkels trotseerden de regen.
De bikkels trotseerden de regen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief