Ook de Douane is weer van de partij op de open dag, net als in 2016. ARCHIEFFOTO MARJANNE DIJKSTRA
Ook de Douane is weer van de partij op de open dag, net als in 2016. ARCHIEFFOTO MARJANNE DIJKSTRA

Ontdek haven- en industrieterrein Moerdijk tijdens open dag

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - Wat gebeurt er allemaal op industrieterrein Moerdijk? Ontdek het op zaterdag 6 oktober. Dan zetten 25 bedrijven hun deuren open voor het publiek. Bezoekers kunnen dan een kijkje in de keuken nemen en zo kennismaken met de bedrijvigheid op het enorme industrieterrein.

Het havengebied is open voor bezoekers van 9.30 tot 16.00 uur. De ontvangst vindt plaats bij Ritchie Bros. Auctioneers aan de Mark S. Clarkelaan 21 in Zevenbergen. Bussen brengen bezoekers vervolgens naar de deelnemende bedrijven en activiteiten. Bij één van de stops wacht een rondvaartboot waarmee je Moerdijk vanaf het water kunt beleven. Je doet alle insteekhavens aan en vaart een stukje over het Hollandsch Diep. Vooraf aanmelden is nodig om verzekerd te zijn van een plek voor de rondleiding. Neem wel een geldig legitimatiebewijs mee. Voor meer informatie en inschrijven ga je naar: www.openhavenmoerdijk.nl

Gebruiksvoorwerpen

"We openen de deuren van de haven met veel enthousiasme. De buren en alle geïnteresseerden kunnen een kijkje in de keuken komen nemen. Zo zien ze waar alle gebruiksvoorwerpen vandaan komen. Van tuinstoelen tot shampoo, alles wat je dagelijks gebruikt komt voorbij. Er is voor ieder wel iets", vertelt woordvoerder Linda de Groot van Port of Moerdijk. De laatste open dag werd in 2016 gehouden. Toen kwamen er zo'n 2.000 mensen op af.

Oversteek

De haven van Moerdijk is de vierde grote zeehaven van Nederland. Vanaf de Noordzee kunnen zeeschepen in drieënhalf uur in Moerdijk zijn. Jaarlijks meren ruim 13.000 binnenvaartschepen en zo'n 2.000 zeeschepen aan bij de steigers van de bruisende aanlegplaats. Vanuit daar is de oversteek naar andere belangrijke havens als Antwerpen zo gemaakt. Binnen drie uur zitten schepen in de Belgische haven.

Natuur

Mede dankzij de aanwezigheid van de Moerdijkse haven is West-Brabant uitgeroepen tot logistieke hotspot van het land, een titel die de regio al enkele jaren in het bezit heeft. Het haven- en industriegebied heeft ook verborgen geheimen, zoals echte natuur. In 2017 maakten filmmakers beelden van de natuur in het drukke transport- en industriegebied. Deze film met de titel 'De nieuwe wildernis 2' komt naar verwachting in 2020 uit in de bioscoop.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief