Afbeelding

College Moerdijk vraagt aanvullend budget voor starterslening

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Omdat het volledig beschikbare budget op dit moment volledig is opgesoupeerd, vraagt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk een aanvullend budget van 1 miljoen euro aan de gemeenteraad om de starterslening mogelijk te kunnen blijven maken.

Voor mensen tot ongeveer 35 jaar die voor het eerst een bestaande of nieuwe koopwoning willen aanschaffen bestaat sinds juli 2008 in de gemeente Moerdijk de starterslening. Die is vooral bedoeld om het verschil tussen de wervingskosten van het huis en de hypotheek die daarbij hoort te overbruggen. "Dat gaat soms om forse bedragen. Afhankelijk van de situatie kan dat bedrag al gauw oplopen tot 30.000 of 40.000 euro", stelt wethouder Désirée Brummans.

Hard

Volgens haar zijn er de laatste tijd meer leningen verstrekt dan normaal. "Het is erg hard gegaan dit jaar. Op 1 augustus stond de teller al op 19, terwijl we er op het hoogtepunt in een jaar twintig hebben. Omdat we starters heel graag willen blijven bedienen, wil ik de raad vragen een aanvullend budget beschikbaar te stellen. Want het huidige potje voor deze regeling is helemaal opgesoupeerd."

Aantrekkelijk

Brummans vindt het belangrijk om jonge starters te blijven helpen. "In het coalitieakkoord 2018-2022 hebben we aangegeven dat we Moerdijk voor jongeren aantrekkelijk willen houden door het continueren van de starterslening. Er is in de gemeente veel vraag naar leningen voor starters die voor het eerst een bestaande of nieuwe koopwoning willen aanschaffen. Het viel me onlangs op dat bij het leggen van de eerste steen in deelgebied 2A van nieuwbouwwijk Bosselaar Zuid in Zevenbergen veel jonge mensen aanwezig waren."

Vanaf eind 2008 tot nu toe zijn er in totaal 150 van deze leningen verstrekt. De gemeenteraad moet zich in november uitspreken over het voorstel voor een aanvullend budget.

Wachtlijst

In de tussentijd blijft aanmelden voor de lening wel mogelijk. De aanvragers komen op een wachtlijst te staan. Zodra de gemeenteraad besluit dat er een nieuw budget komt, neemt de gemeente contact op met de aanvragers op de wachtlijst.

Voor meer informatie over de starterslening, kijk op: www.moerdijk.nl/starterslening



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief