Impressie van de te realiseren speelplek in het dorpshart van Moerdijk.
Impressie van de te realiseren speelplek in het dorpshart van Moerdijk.

Inwoners Moerdijk hebben weer vertrouwen in hun dorp

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - Inwoners van het dorp Moerdijk hebben weer vertrouwen in hun eigen kern. "Het aantal aanmeldingen voor de Moerdijkregeling neemt drastisch af en daar zijn we erg blij mee", vertelt wethouder Désirée Brummans.

Na een aantal onzekere jaren waarin inwoners zich zorgen maakten en geen vertrouwen meer hadden in de overheid, is het tij gekeerd. De woningmarkt is flink in beweging, inwoners zetten er zelf stevig de schouders eronder, en samen met de gemeente maken ze de leefbaarheidplannen werkelijkheid.

Verkocht

Sinds de start van de Moerdijkregeling, op 1 januari 2015, heeft de gemeente Moerdijk 84 woningen aangekocht. Daarvan zijn er nu 52 definitief verkocht. Brummans: "Van de 32 woningen die we nu in eigendom hebben, wordt een groot deel weer verhuurd."

Er wordt ook 'stuivertje gewisseld'. Hierbij kopen inwoners een woning van de gemeente en bieden zij hun oude woning aan.

Vertrouwen

De Moerdijkregeling is een garantieregeling voor huidige en toekomstige huizenbezitters in het dorp Moerdijk en is nadrukkelijk bedoeld als blijfregeling. "Het vertrouwen is dusdanig gegroeid dat we een afname zien van het aantal mensen dat gebruik wil maken van de regeling. In 2016 waren dat er nog 31, in 2018 nog 9." Het dorp trekt nieuwe inwoners aan van binnen, maar ook van buiten de gemeente. Een groot aantal daarvan komt uit de Drechtsteden. 

Maatregelen

Het herstel van vertrouwen komt, zo meent de wethouder, ook door allerlei maatregelen die in het dorp worden of zijn getroffen. Ze noemt daarbij de Ankerkuil, de verkeersveiligheid en de ontwikkeling van het dorpshart, dat een ontmoetingsplek wordt voor jong en oud. Hier komt onder andere een speeltuin met klim- en klautertoestellen, een glijbaan en een vogelnestschommel.

Crowdfunding

Bianca Lankhuijzen uit Moerdijk dorp zou graag zien dat ook mindervalide kinderen hier kunnen spelen. Een van haar kinderen is gekluisterd aan een rolstoel. Lankhuijzen wil samen met enkele zeer betrokken mensen de speeltuin aanpassen en denkt daarbij aan een rolstoelcarrousel, voelborden, een muziekbol, een belevingspad, snoezelborden enzovoorts. Op Facebook is zij daarom een crowdfundingsactie gestart. Er is 22.500 euro nodig om de plannen te realiseren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief