Kinderburgemeester Lize vertelde donderdag vol trots aan haar klas wat ze allemaal gedaan had.
Kinderburgemeester Lize vertelde donderdag vol trots aan haar klas wat ze allemaal gedaan had. Foto: Amy Klaverveld

Lize kinderburgemeester voor een week

Door: Peter Houtepen Algemeen

HEIJNINGEN - Een week lang mocht Lize van Nieuwenhuijzen een echt burgemeestersketting om. Ze kreeg in 'de Week van de Opvoeding' de rol van kinderburgemeester van Moerdijk. Een leerzame en drukke tijd voor het jonge meisje.

DOOR AMY KLAVERVELD

Donderdag was het alweer voorbij. Lize mocht op Het Kompas in Heijningen voor haar eigen klas vertellen wat ze allemaal gedaan had en daarna was ze kinderburgemeester af. Haar klasgenoten hingen aan haar lippen terwijl ze over haar avonturen vertelde.

Vlogs

Lize solliciteerde enkele weken voor de taak als kinderburgemeester. "Je kon een brief schrijven, maar dat wilde ik niet. Ik heb toen een filmpje opgestuurd, dat was veel leuker. Daarna mocht ik dus op gesprek komen en later kreeg ik te horen dat ik was uitgekozen." Dat de jonge meid het goed doet voor de camera is zeker, de gehele week werd ze gevolgd door journalisten en nam ze steeds meer vlogs op.

Toespraak

De kinderburgemeester was actief tijdens 'de Week van de Opvoeding' en dat was te merken. Lize mocht de kinderboekenweek openen, een toespraak houden voor de lezing van Steven Pont over opvoeding en zat in de vakjury voor 'school van de toekomst'. Hier kreeg ze veel complimentjes voor. "Blijkbaar kan ik erg goed lintjes doorknippen. Mijn verhaal bij de lezing viel ook in de smaak", vertelt het 10-jarige meisje vol trots.

Pittig

Van Nieuwenhuijzen ging de hele week eerst gewoon naar school, om daarna als jonge burgemeester aan de slag te gaan. De basisschoolleerling kreeg ook pittige onderwerpen voor haar kiezen. Zo was ze aanwezig bij de naturalisatieceremonie. "Ik ben blij dat ik de burgemeester niet ben, die heeft het nóg zwaarder." De rol die ze voor een week kreeg, ruilt ze maar al te graag in voor de schoolbanken. "Het was heel leuk om te doen, ik ga het zelfs wel een beetje missen. Ik mis nu gewoon het spelen met mijn vriendinnen na schooltijd."

Speeltuinen

Hoewel ze haar ketting al heeft ingeleverd, is Lize nog niet helemaal klaar. Donderdag 11 oktober mag ze namelijk aanwezig zijn bij de gemeenteraad. Hier mag ze vertellen wat ze de afgelopen week heeft gezien en wat er beter zou kunnen in Moerdijk. "Ik wil de speeltuinen laten aanpakken. Zo zijn er in Heijningen alleen speeltoestellen voor de jongere kinderen. De grotere kinderen willen toch ook buiten spelen, maar dat gaat nu eigenlijk niet."

Zorgpony's

Lize zou het wel weten als ze iets zou mogen veranderen in Moerdijk en geen beperkingen zou hebben. "Er komt dan een zorgponyplaats en een attractiepark. Iedereen moet ook kunnen knutselen, dus er komt een knutselgebouw met stickers op de muren. Het schoolplein moet nodig eens aangepakt worden. Meer ingericht voor de oudere kinderen. De school zelf is goed, die mag blijven. Wel moet er dan een grote glijbaan op het plein komen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief