Juf Jenny nam afscheid bij basisschool Aventurijn.
Juf Jenny nam afscheid bij basisschool Aventurijn. Foto: Marjanne Dijkstra
FOTOALBUM

Juf Jenny van basisschool Aventurijn gaat na 42 jaar met prepensioen

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

STANDDAARBUITEN - Het was woensdag feest op basisschool Aventurijn in Standdaarbuiten. De altijd goedgeluimde juf Jenny Stumpel nam na 42 jaar lesgeven afscheid en 'haar' groep 7 haalde haar 's morgens in haar woonplaats Wouw op met een gele Amerikaanse schoolbus om aan de feestelijke dag te beginnen.

In 1976 startte toen nog 'juf Suikerbuijk' op de toenmalige Sint Antoniusschool in Standdaarbuiten. Na tien jaar kreeg Stumpel haar eerste kind en eigenlijk was het niet de bedoeling dat ze zou blijven werken. "Dat was toen helemaal niet de gewoonte. Ik was het er niet mee eens en ik heb toen gevraagd of ik niet de ATV dagen van collega's kon opvangen. Het was toch veel makkelijker om dat door een bekend iemand te laten doen? Ik was de eerste vrouw op deze school die kinderen kreeg én bleef werken. Qua opvang waren er weinig mogelijkheden: de oudste ging vaak mee naar de kleuters en de jongste legde ik bij een collega - die tegenover school woonde - te slapen. Ik wilde gewoon zo graag blijven werken, ik had er lang voor geleerd en vond en vind het nog steeds het mooiste beroep van de wereld."

Veranderd

Het werk als leraar op een basisschool is in die 42 jaar enorm veranderd, vindt Stumpel. "Vroeger was je 'de juf voor de klas' en alle kinderen zaten netjes te luisteren. Nu geef je een korte instructie en gaan ze zelfstandig of samen aan het werk. Ik stuur dan bij waar dat nodig is. Er komt op onze school onderwijsvernieuwing. Aan de ene kant vind ik het wel jammer dat ik dat niet meemaak, aan de andere kant ben ik blij dat ik dat niet meer hoef te doen." Ze maakte ook veel bijzondere dingen mee. Het verlies van een jonge collega of een kind dat altijd weer iets brak. "Dan zat ik weer met dat meisje in de auto op weg naar het ziekenhuis." Ook heeft ze bijzondere herinneringen aan veel collega's. "Theo Vermeulen, hij is helaas ook overleden, was echt mijn maatje. We deden een tijd samen groep 8 en organiseerden dan het kamp en playbackten Meatloaf. Dat waren hilarische dingen. Omdat ik al zo lang hier lesgeef heb ik veel kinderen in de klas wiens ouders ooit bij me in de klas zaten. Laatst zei een kind zelfs dat haar oma nog les van me had gekregen. Daar wilde ik niet te hard over nadenken", stelt ze lachend.

Missen

Vervelen gaat Stumpel zich niet. Haar man, die ook leraar is, nam eind vorig schooljaar al afscheid. "Zo heeft hij even kunnen wennen aan het huishouden. Dan hoef ik straks niets meer te doen", grapt ze. De twee gaan graag met de caravan op pad in Nederland, maar er staan ook al reizen naar Israël en Peru op de planning. "Ik wil ook meer lezen, koken en tennissen. Maar ik ga het werk ook echt missen hoor. Ik heb moeite met afscheid nemen van de leerlingen, de ouders en al mijn dierbare collega's. Gelukkig zijn ze niet ver weg."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief