De werkzaamheden in Zevenbergen zijn in volle gang. FOTO TIES STEEHOUWER
De werkzaamheden in Zevenbergen zijn in volle gang. FOTO TIES STEEHOUWER

Gemeente zoekt naar naam voor nieuwe begraafplaats Zevenbergen

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Als alles volgens plan verloopt dan is de nieuwe begraafplaats aan het begin van de Klundertseweg in Zevenbergen begin 2019 klaar. Dat vertelde Marjan Dat tijdens een lezing over begraafplaatsen in de Niervaert in Klundert. De gemeente is nog op zoek naar een naam voor deze begraafplaats.

Marjan Dat werkt bij de Stoutgroep, een bedrijf dat adviezen geeft over het inrichten van onze leefomgeving. Dat adviseert de gemeente Moerdijk over de inrichting van de nieuwe begraafplaats. Zij is gespecialiseerd in begraafplaatsen en wist daar tijdens de lezing dan ook veel over te vertellen. De reden om te komen tot een nieuwe begraafplaats is dat die in Zevenbergen en Klundert vol dreigen te raken. Binnen de gemeente zijn twee algemene begraafplaatsen, een in Klundert en een in Zevenbergen. De gemeente stelt zich ten doel om de mogelijkheid om te kunnen begraven in deze kernen tot 2040 te garanderen. In Klundert is uitbreiding onderzocht richting Ambachtsherenweg, maar dat bleek te complex en te kostbaar te zijn.

Oplossingen

Voor Klundert is inmiddels een oplossing gevonden. Er zijn wat graven geruimd en verplaatst en er heeft een beperkte uitbreiding plaatsgevonden aan de zijde van de Schanspoort. De maatregelen leverde 186 plekken op.

Dat liet weten dat de problemen in Zevenbergen complexer zijn. "Omdat de grondwaterstand in de loop der jaren is verhoogd, kunnen er in Zevenbergen geen twee personen meer in hetzelfde graf worden begraven. Dat is vooral voor veel echtparen moeilijk te aanvaarden." Het probleem van een te hoge grondwaterstand wordt aan de Klundertseweg ondervangen door het terrein flink op te hogen.

Cremeren

Op het ogenblik laat 60 procent van de overledenen zich cremeren en de verwachting is dat dit aantal verder zal stijgen. Een trend is ook dat velen de urn met de as op het kerkhof bij wil zetten. Op de nieuwe begraafplaats in Zevenbergen zal daar rekening mee worden gehouden met onder andere de aanleg van een vijver waarin de urnen drijvend een plek kunnen vinden. Per jaar overlijden er in de gemeente Moerdijk rond de 310 mensen. "De mensen willen het liefst in hun eigen kern worden begraven en daar houden we rekening mee." De gemeente gaat er vanuit dat een begraafplaats kostendekkend moet zijn, maar dat lukt niet altijd. De kosten bestaan uit grafrechten van twintig jaar, algemeen onderhoud en het delven van het graf en na zoveel jaren het ruimen. Op de begraafplaats in Klundert staan drie zerken die de heemkundekring graag wil behouden. Dat zijn twee zerken van mensen die bij de watersnoodramp zijn omgekomen en die door de bevolking van Klundert geschonken zijn, en de zerk van Mesjeu van der Zande, bovenmeester van de openbare school in het begin van de vorige eeuw. Hij stierf in 1938.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief