De stichting redde het zwembad van de ondergang.
De stichting redde het zwembad van de ondergang. Wen's Fotografie

De Oester kopje onder zonder nieuwe vrijwilligers

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

FIJNAART – Op 1 december stopt Dennis van Dongen met zijn rol als voorzitter van de Stichting Zwembad Fijnaart. Een rol die hij met veel plezier en enthousiasme vervuld heeft sinds 2015. Privéomstandigheden dwingen hem om een stap terug te doen en de voorzittershamer over te dragen. Hij blijft wel bestuurslid, want hij voelt zich nog immer zeer betrokken bij Zwembad De Oester. Het zwembad waarvoor de stichting speciaal werd opgericht.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

In 2015 dreigde De Oester de deuren te moeten sluiten. Dit leidde tot veel commentaar en met twee jonge kinderen voelde Van Dongen zich geroepen om actie te ondernemen. Hij nam het voortouw met als doel behoud van het zwembad. Samen met Mariska Maris, medebestuurslid, schoof hij aan bij wethouder Eef Schoneveld. De wethouder was aanvankelijk niet enthousiast over de plannen en ideeën. Toch slaagde de actievoerders erin om aan de soms bijna onmogelijke eisen die de gemeente oplegde te voldoen, waardoor op 1 januari 2016 de Stichting Zwembad Fijnaart eigenaar werd van Zwembad De Oester.

Personeel

Met wethouder Schoneveld werd een compromis gesloten ten aanzien van subsidie en bezuinigingen. De subsidie ging fors naar beneden en de bezuinigingen moesten uiteraard fors toenemen. Een eis was dat het personeel behouden moest blijven. Daar voldeed de stichting met alle plezier aan, want de dames Wilma van den Wijngaart en Yvonne Noordijk werken al decennia lang bij het zwembad. "Zij dragen zorg voor de dagelijkse gang van zaken en doen dat al sinds jaar en dag naar volle tevredenheid," licht Van Dongen toe.

Verbeterd

Niet alleen heeft de stichting behoud van het zwembad voor elkaar gekregen, ook werd het niveau verbeterd. De kleed- en wachtruimten werden aangepakt. De ingang kreeg een make-over, diverse zaken in de machinekamer zijn vernieuwd en er werd een nieuw dekzeil voor het zwembad aangeschaft. "Daarmee waren wij één van de eerste in West-Brabant," vertelt Dennis van Dongen trots.

Toekomst

Het bezoekersaantal van zwembad De Oester is sinds de overname door de stichting toegenomen. Daarnaast ziet de stichting een toename bij het diplomazwemmen, vooral voor diploma C. Naast zwemles wordt het vijfentwintig meter bad van De Oester ook gebruikt voor peuterzwemmen, Aquafit en activiteiten voor hartpatiënten. Juf Yvonne volgde hiervoor een speciale opleiding. "Het gaat financieel boven verwachting," schetst de scheidend voorzitter. "Ik zie een positieve toekomst voor het zwembad. Er is alleen één maar …"

Vrijwilligers

Die maar is dat het vinden van nieuwe vrijwilligers erg moeilijk is. Het huidige bestuur bestaat uit zes personen, naast voorzitter Van Dongen zijn dat Cor Nieuwkerk, Piet Roks, Jaques van de Baardt, Alex van Sprundel en de eerdergenoemde Mariska Maris. Aanvulling is heel erg gewenst. "We hebben allemaal in onze privékringen al rondgevraagd naar belangstellenden, maar tot nu toe hebben we nog maar één aanmelding binnen."

Ontlasting

"Hoe meer schouders we hebben om eronder te zetten, hoe liever," is de mening van Van Dongen. "De stichting heeft het zwembad gered van de ondergang en de trein is weer gaan rijden. Nu moeten we ervoor zorgen dat die trein kan blijven rijden. Daarvoor is ontlasting van het bestuur echt nodig, want zonder stichting is er geen zwembad meer." Eventueel geïnteresseerden kunnen zich bij hem melden of een mail sturen naar info@deoester.org. "Bestuurslid worden betekent een leuke uitdaging aangaan, waarbij we doen het samen voorop staat."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief