Foto: Marjanne Dijkstra

Noordhoekse schrijft boek over ouderschap

NOORDHOEK - 'Je krijgt er zo veel voor terug' is zowel een cliché als een waarheid als het gaat om kinderen opvoeden. Het is tevens de titel van het eerste boek van Esther Leijten-Kupers uit Noordhoek. De 48-jarige schrijfster schreef een eerlijk boek met grappige en wat meer serieuzere verhalen uit haar gezinsleven met - inmiddels - twee puberdochters.


DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Als kind was Leijten-Kupers altijd al dol op lezen en taal. "Het zit er bij mij ingebakken om altijd maar te lezen en mijn grootste droom was om ooit een boek te schrijven. Ik dacht altijd dat ik dat niet kon, dus de droom bleef altijd een beetje op de achtergrond." Van taal maakte Leijten-Kupers wel haar werk, ze is vertaler Engels bij Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV). "Zo kon ik mijn passie voor taal toch kwijt. Vorig jaar won ik een prijs met mijn vertaalwerk. Op het nationale vertaalcongres won ik de prijs voor de beste zakelijke vertaling van Nederland. Ik ging niet alleen met een megagrote cheque in de trein naar huis, maar ook met de moed om te beginnen aan mijn boek. Ik begon te schrijven aan alledaagse verhaaltjes met mijn kinderen en ikzelf als opvoeder on de hoofdrol en dat werden best leuke verhaaltjes. Dat anderen ze ook leuk bleken te vinden was extra mooi."

35.000 woorden

Het proces van het schrijven duurde zo ongeveer een jaar. Ze droeg al die tijd een notitieboekje bij zich om leuke uitspraken, flarden of zinnen meteen op te kunnen schrijven. Toen ze zo ongeveer 45 verhaaltjes had - "Dat zijn zo ongeveer 35.000 woorden" - besloot ze om een uitgever te gaan zoeken. " Ik zocht een uitgever die ook onbekende schrijvers uitgeeft. Boekscout sprak me daarbij het meeste aan. Ik stuurde mijn manuscript in en mocht ik bezoek komen voor een gesprek over mijn werk en hoe zij werken. Zij werken met 'on demand' printen; het boek wordt per bestelling gedrukt. Nadat ik mijn manuscript definitief had gemaakt en zelf de coverfoto had geschoten op de kamer van een van mijn dochters was het dan op 10 augustus zo ver: mijn boek kwam echt uit."

'Aandoenlijke monsters'

Opvoeden noemt ze de mooiste en de moeilijkste taak van de hele wereld. "Je wilt dat je kinderen leuke mensen worden en misschien nog wel een leuke bijdrage gaan leveren aan de maatschappij. Met mijn boek en alle grappige en bijzondere anekdotes hoop ik andere moeders of opvoeders te helpen en te inspireren. Je bent niet alleen en we maken allemaal min of meer hetzelfde mee. Soms heb je gewoon een rotdag met elkaar, maar komen ze aan het einde van de dag wel een knuffel halen. Dan is alles weer goed. Kinderen zijn aandoenlijke monsters." Overigens staan er niet alleen maar luchtige verhaaltjes in het boek, waarschuwt Leijten-Kupers. Ook een onderwerp als pesten komt aan bod. "En bijvoorbeeld het feit dat iedereen maar vindt dat zijn of haar kind tegenwoordig moet gaan studeren. Dat kan én wil gewoon niet iedereen. Het gaat ook allemaal zo snel. Het ene moment liggen ze op een kleedje naast je te spelen, dan gaan ze naar school en dan zijn het opeens mondige pubers."

Relativeren

De schrijfster heeft nog veel ambities op schrijfvlak. "Ik ga ervoor proberen te zorgen dat 'Je krijgt er zo veel voor terug' een bestseller wordt. Nu ben ik volop bezig met de promotie van het boek. Daardoor staat het schrijven op een iets lager pitje, maar ik verzamel ondertussen wel weer allerlei flarden en uitspraken. Schrijven helpt mij als persoon en ook als moeder. Ik kan daardoor makkelijker dingen relativeren. Ik zou graag nog eens een meeslepende roman willen schrijven, maar dat lijkt me op dit moment een brug te ver. Met de uitgave van dit boek is al een droom uitgekomen."

Het boek is voor 19,50 euro te bestellen via www.boekscout.nl of www.bol.com.

Marjanne Dijkstra


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief