Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Koppensnellen in Klundert

Door: Bregje Kop Algemeen

KLUNDERT – In de wijk Moye Keene in Klundert wordt de laatste weken hard gewerkt aan de bouw van appartementen aan het begin van de wijk. Vroeger stond op dit terrein een vleesfabriek. Er komen 24 appartementen die vallen in de sociale huursector. Oorspronkelijk zouden er duurdere appartementen komen, maar de woningbouwcoöperatie Brabantse Waard (nu Woonkwartier) werd door de regering teruggefloten. Omwonenden hebben in de Raad van State bezwaar gemaakt tegen de bouw, maar dat werd niet erkend.

DOOR TIES STEEHOUWER

In 2012 werd besloten de plannen voorlopig stop te zetten tot het moment dat er in 2015 het vierjaarlijkse woningbehoefte-onderzoek werd uitgevoerd. Daaruit bleek dat er behoefte is aan sociale huurwoningen, in het bijzonder naar appartementen voor één- tweepersoonshuishoudens. Dit gaf aanleiding om het huidige ontwerp binnen het bestaande bestemmingsplan te ontwikkelen. Het aangepaste ontwerp van de nieuwbouw betreft een complex verdeeld over drie woonlagen waarin in totaal 24 sociale huurappartementen worden gerealiseerd. De appartementen zijn bestemd voor kleine huishoudens voor zowel jong als oud. Op die manier voorziet Woonkwartier in de behoefte naar sociale huurwoningen in de gemeente.

Boorpalen 
De heipalen die nodig zijn voor het gebouw werden om trillingen zoveel mogelijk te voorkomen niet geheid maar geboord. Eerst werd er veel grond aangevoerd waarop de boorstelling kon werken. Na het boren van de gaten werden die volgestort met beton waarna, na het uitharden, de grond rondom weer werd weggegraven. De koppen van de uitgeharde palen worden door zogenaamde koppensnellers weggehakt. Vroeger toen de heipalen nog van hout waren was een koppensneller een apart beroep. Deze mensen krijgen voor hun arbeid geen geld maar mochten het hout, de kop van de paal, verkopen. De verwachting is dat het nieuwbouwcomplex eind 2019 opgeleverd zal worden. De appartementen worden drie maanden voor oplevering aangeboden via het woonruimtebemiddelingssysteem Klik voor Wonen. Om in aanmerking te komen voor een van de appartementen is het daarom belangrijk dat men staat ingeschreven bij Klik voor Wonen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief