De winnaars met hun troffeeën.
De winnaars met hun troffeeën. Foto: Inge Trommel-Römer

Klundertkwizzz laat de Stad Klundert bruisen

Door: Amber Kuijs algemeen

KLUNDERT – Zaterdagavond werd voor de tweede keer in de Stad Klundert de Klundertkwizzz van de heemkundekring Die Overdraghe gehouden. Moest de kring
verleden jaar nog de boer op om zestien ploegen bij elkaar te krijgen, dit jaar moest er een maximum van 20 worden gesteld. Het werden er uiteindelijk 21 zodat de Stad
Klundert goed vol zat. In de zijbeuk was een soort tribune gemaakt waar de supporters de strijd om de keramieken Klundertse Knorhaan van Lia Romijn goed konden volgen. Na vier vragenrondes en twee rode draden mochten de zes leden van het team Van Alles Wat de trofee mee naar huis nemen.

DOOR TIES STEEHOUWER

De huidige voorzitter van de heemkundekring, Kees Hendrikx, kreeg elf jaar geleden het idee om de kwis in het feestjaar Klundert 650 jaar stadsrechten te houden. Toen werd de kwis met voorrondes gehouden omdat het Parochiehuis te klein was om alle deelnemers te bergen. De familie Donkers won toen de kwis. Verleden jaar had de Klundertkwizzz als thema 100 jaar terug in de tijd. Alle juryleden en de quizmaster Hendrikx waren toen gekleed in kledij uit die tijd. Dit jaar moest het spektakel komen van de veertig vragen en de twee rode draden en dat lukte prima. De draden bestonden uit een puzzel en het proeven van kruiden. Aan de kwis namen veel familieteams deel zoals de families Tolenaars, Strootman, Van Kaam en Leijten die meededen onder de naam Pake en Moeke Leijten als ode aan hun grootouders. Daarnaast waren verenigingen zoals DSO, het LAK en de Oranje Garde goed vertegenwoordigd. Ook deden er straten en wijken mee zoals de Walstraat, Rodenborg en de Moye Keene.

Afwisselend
Naast gewone vragen waren er ook fotovragen en muziekvragen. De vragen werden niet alleen mondeling gesteld, maar ook op een scherm geprojecteerd. Bijna alle vragen hadden betrekking op Klundert of de historie van deze vestingstad en dat laatste leverde vooral voor de jongeren veel problemen op. Vooral de vragen bij de foto's van delen van gebouwen in Klundert brachten de tongen in beweging. 'Ik kom er elke dag langs, maar dat was me nog nooit opgevallen'. De beide juryleden Michel van Alphen en Eduard Musson zorgden er voor dat de antwoorden en de tussenstanden vlot werden geprojecteerd zodat het tempo hoog bleef.

Van elke ploeg werd door Inger Trommel-Römer een foto gemaakt. De uitslag werd:

1. Van Alles Wat, 111 punten.  
2. DSO, 105 pn.
3. Deto Kwizzz team, 100 pn.
4. Zonnebloem Klundert, 94 pn.
5. Pake en Moeke Leijten en LAK, 90 pn.
7. Noordhoek&Co, 87 pn.
8. Familie Tolenaars, 86 pn.
9. C'est la Vie, 83 pn.
10. De Kombifitters DSO en Ins en Ouds, 82 pn.
12. Oranje Garde, 80 pn.
13. Maatjes Makers Met Leut, 78 pn.
14. Walstraat, Rodeborg e.a., De Hamsters en Familie Strootman, 77 pn.
18. Moerdijk Lokaal, 69 pn.
19. Familie Van Kaam, 68 pn.
20. De Buitenbeentjes, 64 pn.
21. Huis van de Wijk. 57 pn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief