Afbeelding
Foto: FOTO MIRYAM VAN DER STEE

Cabaretdebuut voor Zevenbergse Robin Sips

Door: Miryam van der Stee Algemeen

ZEVENBERGEN - De 27-jarige Robin Sips uit Zevenbergen maakt op 16 december zijn debuut als cabaretier. 'Gewoon Gelukkig' heet zijn voorstelling die gaat over het leven, waarbij humor en ironie hand in hand gaan. De titel is heel bewust gekozen, want Sips is ondanks een verleden waar pesterijen hem dagelijks ten deel vielen, altijd gelukkig geweest en gebleven.

"Ik ben altijd een blij gupke geweest," vertelt de rasoptimist Sips. "Van kinds af aan was ik een clown die mensen graag aan het lachen maakt." Toen zijn vrouw Miranda hem enkele maanden geleden vroeg: "Wat zou je doen als je geen geld hoefde te verdienen?", antwoordde hij meteen dat hij heel graag andere mensen blij zou willen maken. Van het een kwam het ander, want slechts een paar maanden na deze cruciale vraag staat hij op de planken met zijn eerste cabaretvoorstelling.

Stotteren

Tijdens de voorstelling neemt Robin Sips zijn publiek mee op een wandeling door het leven, doorspekt met humor en ironie. Hij heeft zelf namelijk wel een verhaal te vertellen. Als geboren stotteraar had hij het als kind niet makkelijk en in de puberteit werd dat nog erger. Toen hij naar groep 8 van de basisschool ging, verhuisde hij met zijn moeder, broer en zusje van Oosterhout naar Klundert. Sips hoopte toen dat het pesten, wat hem al jarenlang ten deel viel, minder zou worden. Het tegendeel was waar en ook daarna, toen hij naar de middelbare school ging, hielden de pesterijen aan. Hier keerde zelfs de hele klas zich tegen hem. Het zorgde ervoor dat hij een half jaar lang niet naar school ging, met toestemming van zijn moeder. "Het was te erg," zegt Sips hierover.

Hondenpoep

Deze periode zorgde voor Robin Sips voor een ommekeer in zijn leven. Zijn blije aard is hij nooit verloren, maar zijn zelfvertrouwen was op dat moment naar een nulpunt gedaald. "Ik liep altijd met mijn hoofd naar beneden. Pure onzekerheid." Sips besloot om te gaan sporten. Hij was toen ongeveer zestien jaar. Samen met zijn broer Alex, die hij een echte macho noemt, ging hij krachttraining doen. Zijn lijf begon hierdoor te veranderen en zijn zelfvertrouwen nam toe. En dit zorgde er weer voor dat het stotteren ook minder werd. "Ik ging weer in mezelf geloven en mooier is nog dat ik tegenwoordig met mijn hoofd altijd rechtop loop, waardoor ik nu heel vaak in de hondenpoep trap," lacht de cabaretier in spe.

Liefde

De sportschool bracht Sips niet alleen zelfvertrouwen, ook hield hij er een baan aan over en leerde hij er zijn echtgenote Miranda kennen. Het stotteren is bijna helemaal weg. Die baan is al lang verruild voor vele andere baantjes. Miranda is gebleven, want dat was liefde op het eerste gezicht. Samen met Miranda kreeg Sips vierenhalf jaar geleden zoon Mick. Miranda is zijn steun en toeverlaat en dat zij juist die ene vraag stelde, dat moest zo zijn. Sips had nooit durven dromen dat hij over een paar weken op het podium staat voor een volle zaal. Want dat leidt geen twijfel, de 200 kaartjes zijn zo goed als uitverkocht. Hoewel verkocht niet het juiste woord is, want de kaartjes zijn gratis.

Try-out

Daar heeft Sips een reden voor. "Het is een try-out in alle opzichten. Ten eerste weten de mensen niet wat ze kunnen en moeten verwachten en vind ik het zelf echt wel leuk om te doen," zegt hij daarover. Zelf is hij bijna klaar met het schrijven en in kaart brengen van de voorstelling. "Ik gebruik veel moderne snufjes en er gaat veel interactie plaatsvinden," kan hij alvast melden. Verder blijft het een verrassing tot het moment dat hij verschijnt op het podium. Eén ding wil hij wel verklappen. Sips zal tot de pauze als zichzelf op het podium staan, waarna zijn alter-ego The Noob Guru het van hem overneemt. "Ik hoop dat iedereen na afloop gewoon gelukkig naar huis gaat."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief