Pixabay

7 miljoen euro voor investeringen in spoor op haven- en industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK - Dankzij gezamenlijke inspanningen van het Havenbedrijf Moerdijk en de provincie Noord-Brabant komt vanuit het Rijk 7 miljoen euro beschikbaar voor het optimaliseren van het spoor op het bovengemiddeld multimodaal knooppunt haven- en industrieterrein Moerdijk.


De middelen worden ingezet om de overbelasting van het spoor in Moerdijk op te heffen, met als doel om de groei van multimodale goederenstromen mogelijk te maken en 740 meter lange treinen te faciliteren. Door de toename van het spoorgoederenvervoer van en naar Moerdijk, met name door containervervoer, biedt het huidige emplacement te weinig capaciteit voor het uitvoeren van diverse processen zoals laden en lossen, opstellen, onderhoud et cetera.

Bij het huidige emplacement aan de Zuidelijke Randweg willen ProRail en het havenbedrijf daarom twee nieuwe sporen van 740 meter realiseren. Tevens komt er een extra wisselverbinding, zodat de containerterminal zonder extra rangeerwerk bereikbaar is vanaf het emplacement. Het voordeel hiervan is dat treinen sneller afgehandeld kunnen worden, processen op het emplacement versnellen en de veiligheid wordt vergroot.

Naast de hierboven genoemde maatregelen heeft het havenbedrijf een Europese CEF-aanvraag gedaan voor de uitbreiding van de spoorterminalcapaciteit. De terminal beschikt op dit moment over drie korte sporen waardoor de treinen opgeknipt moeten worden om te kunnen laden en lossen. Het havenbedrijf wil de sporen verlengen naar 740 meter, waardoor treinen niet meer hoeven te worden opgeknipt en de overslagcapaciteit van containers wordt vergroot. Het Rijk en de provincie hebben tijdens dit overleg ook afgesproken deze aanvraag richting Europa actief te ondersteunen.

Verder is onder andere nog overeengekomen een samenhangend netwerk van truckparkeerplaatsen te realiseren.  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief