Afbeelding

'Schaarste aan huurwoningen in de gemeente'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK – De wachttijden voor een huurwoning in de gemeente Moerdijk zijn onaanvaardbaar lang. Dat vindt raadslid Jack Lems van de fractie Onafhankelijk Moerdijk. Hij hield gedurende enkele maanden de regionale woningverdeelsite Klikvoorwonen.nl in de gaten en schrok van de hoeveelheid reacties die binnenkomen op aangeboden huurhuizen.

Hij wil dat het collegebestuur actie onderneemt. Daarom heeft hij raadsvragen gesteld. Volgens Lems bestaat er een verkeerd beeld. Woningcorporatie Woonkwartier zou aangeven dat er een overschot aan goedkope huurwoningen wordt verwacht, omdat de bevolking in de gemeente Moerdijk in de toekomst waarschijnlijk gaat krimpen. Daarom zou het niet verstandig zijn om veel sociale huurhuizen bij te bouwen.

Tijd voor maatregelen

Volgens Lems is de situatie juist omgedraaid. Woningen in de gemeente Moerdijk zouden maar schaars worden aangeboden op Klikvoorwonen. En op de huizen die te huur staan komen veel reacties binnen. "Het aantal reacties ligt –bij elke kern- boven de 150!" Hij vindt het dan ook tijd dat er snel maatregelen worden genomen. Daarvoor kijkt hij met een schuin oog naar de gemeente Rotterdam. Die wil tussen de 1.500 en 3.000 tijdelijke kant-en-klare huurwoningen laten neerzetten in de stad voor maximaal tien jaar. Deze huizen met een huur van ongeveer 600 euro per maand komen beschikbaar voor onder meer starters, leraren en agenten. Zo wil Rotterdam de stad voor deze doelgroepen aantrekkelijk maken.

Aanpak

Het raadslid van Onafhankelijk Moerdijk ziet een dergelijke maatregel ook wel zitten voor de gemeente Moerdijk. Op zo'n manier zouden er snel woningen bij kunnen komen in de verschillende kernen. In zijn raadsvragen wil Lems weten of het college op de hoogte is van het schaarse aanbod aan huurwoningen. Ook is hij benieuwd naar het aantal huurwoningen van Woonkwartier in de gemeente Moerdijk. Daarvoor vraagt hij om een vergelijking met de situatie van tien jaar geleden. Hij is namelijk bang dat de verkoop van woningen vanuit de woningcorporatie heeft bijgedragen aan het tekort aan sociale huurhuizen.

In gesprek

Jack Lems stelt voor dat het gemeentebestuur met Woonkwartier in gesprek gaat over de bouw van prefabwoningen. Volgens hem kunnen deze woningen net als in Rotterdam gemakkelijk voor een periode van tien jaar blijven staan: "Daarna kan er naar de bezettingsgraad worden gekeken en eventueel kunnen ze dan voor langere duur worden gebouwd." Hij stelt het college voor om ook met eventuele partijen te praten die deze huizen mogelijk kunnen leveren. De vragen zijn nog in beraad.



Landelijke ontwikkeling

In heel Nederland schieten tijdelijke woningen als paddenstoelen uit de grond in de strijd tegen woningnood. In 2017 werden 1.200 verplaatsbare woningen gebouwd, zes procent van het aantal nieuwe sociale huurwoningen, zo meldt het Nederlands Dagblad. In Amsterdam verrees bijvoorbeeld een tijdelijk gebouw met 81 appartementen. In Rotterdam komen de eerste demontabele huizen volgend jaar. Deze woningen worden meestal gebouwd in fabrieken en vervoerd via vrachtwagens. Dure zware funderingen zijn niet nodig. Deze prefabhuizen kosten gemiddeld tussen de 30.000 en 100.000 euro. Hoogleraar Marja Elsinga van Woonbeleid en Woningmarkt waarschuwde eerder in de Volkskrant dat tijdelijke woningen vaak alsnog een permanente woonlocatie krijgen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief