"Kijk zo'n pomp hadden ze vroeger bij ons thuis ook' vertelt Henny. FOTO TIES STEEHOUWER   Foto: Ties Steehouwer

Riet en Henny van Exel zijn klaar voor de kerst

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGSCHEN HOEK – Al uit de verte is te zien dat Henny en Riet van Exel er zin in hebben om het kerstfeest van 2018 te vieren. Een harmonisch kerstfeest omdat er in de vensterbank een hele rij aan dit feest gerelateerde beeldjes staan waarbij vooral de fraaie engeltjes opvallen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Eenmaal binnen in hun gezellige woonkamer wordt pas echt duidelijk dat het feest rond de geboorte van Jezus voor Riet en Henny heel veel betekent. Dat is geen wonder omdat ze de laatste tijd heel veel hebben meegemaakt.

Sfeerelementen

Uit datgene wat ze allemaal in hun huis hebben gecreëerd blijkt dat ze de moed in ieder geval niet hebben verloren. Henny werd geboren in Vught en Riet is een echte Zevenbergse. Ze leerden elkaar in 1975 kennen tijden een rondvaart in de haven van Rotterdam. Het klikje meteen en na hun huwelijk ging het paar wonen in de geboorteplaats van Henny Vught. Door omstandigheden moesten ze enkele jaren later verhuizen naar Zevenbergschen Hoek waar ze nog steeds met veel plezier wonen. Henny zat al snel bij het kerkkoor en Riet maakte zich verdienstelijk in het plaatselijke bejaardenhuis. In 1970 was Henny al begonnen om rond de kerststal van zijn ouders andere sfeerelementen te zetten. Ieder jaar maakte hij foto's van het resultaat. Trots laat hij het fotoboek zien. 'De beeldjes van de kerststal zijn nog van mijn ouders en die hadden ze van hun ouders, ze kunnen wel 100 jaar oud zijn en zijn nog van gips gemaakt'.

Steeds groter

In de loop der jaren werd het landschap rond de oorspronkelijke groep steeds groter. 'We begonnen op het dressoir maar nu is de tafel als zeker drie meter breed'. Eerst kwamen er dieren bij en later een Lourdesgrot met een heel mooie Maria. 'Veel geld heb ik er eigenlijk niet ingestoken omdat ik het vaak zelf maakte'. Zo is de trap naar de berg, waarop de kribbe staat gemaakt van beklede diskettedoosjes en zijn de paden aangelegd met gevonden steengrit. Henny vertelt dat hij graag een treintje in zijn landschap wilde hebben. 'Bij de Action hadden ze een aanbieding maar toen ik er naar vroeg kwamen ze er met eentje van 70 euro aanzetten, maar gelukkig hadden ze er ook een van 23 euro'. Trots laat hij het treintje zien dat op verschillende kerstliedjes zijn rondjes draait.

Accordeon

Dat Henny in vroeger jaren accordeon speelde is te zien aan de uit de kluiten gewassen Kerstman in de hoek van de kamer die met zo'n speeltuig op zijn buik verschillende liedjes ten gehore kan brengen. Om de kerstpret nog meer te verhogen hangen er aan het plafond vlaggetjes in de kleuren van de vlag van Noord-Brabant. 'Tenslotte zijn we allemaal Brabanders en daar zijn we trots op'. Naast het bouwen van Kerslandschappen, zingen, accordeon spelen en lezen heeft Henny ook als hobby borduren. Vooral zijn borduursels met duizenden kleine lovertjes zijn prachtig. 'Kijk daar heb ik het Onzevader geborduurd, in het Nederlands en in het Latijn'.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief