Afbeelding
Foto: Marcel Otterspeer

Campagne Meld Misdaad Anoniem van start in zeehaven Moerdijk

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN/MOERDIJK - Een uur te laat was hij voor zijn bezoek aan de gemeente Moerdijk. Minister Ferdinand Grapperhaus, verantwoordelijk voor Justitie en Veiligheid, was opgehouden in Den-Haag. Het programma van zijn bezoek dinsdag aan het eind van de middag werd dan ook ingekort.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Toch nam minister Grapperhaus de tijd die nodig was om te aanschouwen hoe het er aan toe gaat als het aankomt op criminaliteit en veiligheid rondom en op het Haven- en Industrieterrein Moerdijk. Tevens lanceerde hij samen met burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk de campagne 'Meld Misdaad Anoniem' die begin 2019 daadwerkelijk van start gaat. Een campagne die iedereen die in de havens werkt en tevens de vrachtwagenchauffeurs die hier rijden, alert te maken op verdachte zaken en hen te vragen deze zaken te melden.

Campagne

Het is een van de acties die is ingezet om de criminaliteit en ondermijningsproblematiek het hoofd te bieden. De campagne is onderdeel van het integraal actieplan zeehavens Zeeland Brabant en is een samenwerking tussen publieke en private partijen in de haven. Minister Grapperhaus signaleerde dat in Moerdijk de lokale overheid en het bedrijfsleven een hele goede samenwerking onderhouden waar hij naar eigen zeggen van onder de indruk was. "Ogen en oren van ondernemers en werknemers, waaronder vrachtwagenchauffeurs, zijn van grote waarde voor een veilige en integere haven," stelde hij. "Deze mensen weten als geen ander wat er speelt en als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, is dat vaak ook zo," voegde burgemeester Klijs daaraan toe.

Scanner

De haven bij Moerdijk is de vierde zeehaven van Nederland en groeit nog steeds. De moderne haven met goede faciliteiten trekt helaas ook criminele organisaties aan. Het gaat dan met name om drugssmokkel, maar ook mensensmokkel komt voor vertelde burgemeester Klijs. Om het ondermijningsbeeld van de zeehaven helder te krijgen, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid een bijdrage van vijfenzeventig duizend euro gegeven aan de gemeente Moerdijk om zo de integrale aanpak van criminaliteit te kunnen versterken. "Daar zijn we heel blij mee," aldus Klijs. "Maar daarmee zijn we er nog niet." Er is inmiddels wel een RIB-boot die in de haven vaart en ook verwacht de burgemeester dat de scanner waarmee zeecontainers gescand en dus gecontroleerd worden vaker richting Moerdijk gaat komen.

Handreikingen

Minister Grapperhaus werd tijdens zijn bezoek namelijk geïnformeerd over het feit dat de zeecontainers in de zeehaven maar zelden gescand worden, omdat die scanner bijna nooit ter beschikking is. Hij zei dat hij dat zeker gaat bekijken. Verder heeft de minister niet meteen concrete handreikingen, maar zelf vindt hij de lancering van 'Meld Misdaad Anoniem' al een hele goede stap om de veiligheid in de zeehaven te bewaken. "Misdaad moeten we samen bestrijden." Klijs vertelde dat hij ook helemaal geen wensenlijstje ingediend had bij de minister voor zijn bezoek. "Ik heb de minister een brief gestuurd over de Albanese inklimmers en de ondermijning. Op die brief wordt geacteerd." Dit bezoek van minister Grapperhaus ging over die ondermijning en begin 2019 volgt een bezoek van staatssecretaris Mark Harbers die vreemdelingenzaken en migratie in portefeuille heeft. Dan is de situatie met de Albanese inklimmers onderwerp van gesprek.[l]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief