Jo van Schendel is een bekende verschijning in de Mauritshof.
Jo van Schendel is een bekende verschijning in de Mauritshof. (Foto: Jeanne Musson)

Jo van Schendel oudste mens in Moerdijk

KLUNDERT – Op woensdag 9 januari viert Jo van Schendel dat ze 103 jaar geleden het levenslicht zag. Zij doet dat in de Mauritshof in Klundert samen met haar dochter, schoonzoon, drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen, en als alles volgens plan verloopt ook met burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk.


DOOR TIES STEEHOUWER

Jo van Schendel-Meeuwisse werd op 9 januari 1916 geboren in de gemeente Fijnaart. Zij was de vierde in het gezin, dat uiteindelijk zou bestaan uit 15 kinderen, 10 meisjes en 5 jongens. Jo Meeuwisse maakte niet echt een bliksemstart. In de eerste jaren van haar leven was ze ziekelijk en kon ze moeilijk eten binnen houden, vertelt haar in Klundert wonende dochter Jeanne.

Boodschap

Jo was nog erg jong toen het gezin naar de Oude Stoof tussen Fijnaart en Klundert verhuisde. In Klundert ging ze naar de lagere Heilige Harten van Jozef en Maria school in de Oosterstraat in Klundert. Dat ging in die tijd nog te voet en als ze vergeten was een boodschap te doen dan werd ze gewoon teruggestuurd om de fout te herstellen. Haar vader en moeder hadden een boerderij met koeien en varkens. Na de lagere school ging ze in een dienstje, zoals dat toen heette. In die tijd werd ze ook een paar maal ernstig ziek maar ze herstelde wonderwel. De Oude Stoof werd in november 1944 door gevechten met de Duitsers met de grond gelijk gemaakt. Nadat het huis aan de Stoof was afgebrand, werd er op die plek een nieuwe woning gebouwd. Daar leerde ze Toon van Schendel kennen, die in Zwingelspaan werkte. Na hun trouwen in 1948 gingen ze op de Noordhoek wonen waar Toon op de roterij ging werken.

Avondstudie

Door avondstudie werkte hij zich op tot elektromonteur. Een goede zet omdat in de jaren vijftig en zestig de klad in de vlasindustrie kwam. In Noordhoek werd dochter Jeanne geboren, en toen die negen jaar was ging Toon bij Bottema in Noordschans werken en verhuisden het gezin naar de Mauritsweg. Daar heeft het stel tot 1988 gewoond, toen verhuisden ze naar de Kweeklust. Het echtpaar Van Schendel was in Klundert een bekend stel omdat ze in veel verenigingen zaten en overal aan meededen. Jo had in haar jonge jaren op de Katholieke Jonge Vrouwen Vereniging van Jo van der Wiel en Net van Elewout gezeten en na haar trouwen werd ze lid van de KBO en de vrouwenbond.

Naaien en breien

Thuis zat ze ook niet stil vertelt haar dochter: "Ze naaide voor de hele familie kleren en breide voor iedereen van alles, vooral sokken." "Ik heb nog nooit zulke goede sokken gehad" merkt schoonzoon Eduard Musson op. Met vakantie ging het echtpaar meestal naar de Achterhoek. Eerst met de motor en later met de auto. In 1999 overleed haar man Toon en in 2005 verhuisde Jo naar de Mauritshof. Daar heeft ze het op de gesloten afdeling prima naar haar zin. Zij is een vertrouwde verschijning in haar hoekje aan de grote tafel. Meestal zit ze daar te lezen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief