Afbeelding

4,5 miljoen euro extra nodig voor aanleg haven Zevenbergen

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Voor het aanleggen van de haven in Zevenbergen is 4,5 miljoen euro extra nodig. Dat blijkt uit een brief die het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk vrijdag naar de leden van de gemeenteraad heeft gestuurd.

Voor het heropenen van de haven was een bedrag van 22,4 miljoen euro beschikbaar. Het budget dat nu nodig is voor de aanleg bedraagt 26,9 miljoen euro. Het bedrag is opgebouwd uit de de bouwkosten en overige projectkosten, minus de kosten voor de herinrichting van de Markt. 

Begin september 2018 bleek dat het project Centrumontwikkeling Zevenbergen volgens het definitieve ontwerp van de aannemer duurder uitviel dan was begroot. De extra uitgaven zouden onder meer nodig zijn voor technische oplossingen voor obstakels in de bodem, de wijze van uitvoering en aanvullend onderzoek naar niet-gesprongen explosieven.

Tussen september en december 2018 heeft de gemeente Moerdijk gesprekken gevoerd met de samenwerkingspartners (SOK-partners) en medefinanciers van het project (waterschap Brabantse Delta, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en het Rijk) en met de aannemerscombinatie. Doel was om tot overeenstemming te komen over de technische aanpak van het project, de kosten en de financiering.

Het onderhandelingstraject met de aannemerscombinatie was lastig. Het feit dat de markt aanzienlijk is aangetrokken heeft hierbij parten gespeeld. Landelijk is de trend te zien dat veel aanbiedingen veel hoger uitvallen dan begroot. De begroting waarop in eerste instantie het projectbudget gebaseerd was, dateert van 2013. Sindsdien zijn de bouwkosten gestegen met ruim 20 procent.

Niettemin kwamen de onderhandelingsteams van de gemeente Moerdijk en de aannemerscombinatie Strukton Civiel Zuid-Van den Herik tot een principe-akkoord over het Centrum plan Zevenbergen.

In dit akkoord is afgesproken dat de gemeente en de aannemerscombinatie samen een alliantie vormen waarin zij intensief samenwerken om de risico's te beheersen. Voor alle risico's van het project, zowel voorzienbare als onvoorzienbare, wordt een gezamenlijk risicobudget gereserveerd van 5,5 miljoen euro. Daarnaast wordt 1,25 miljoen euro gereserveerd voor risico's buiten de alliantie. Wordt het alliantiebudget overschreden, dan betaalt de aannemerscombinatie 50 procent van de kosten van die overschrijding. Blijven de kosten binnen het budget, dan ontvangt de aannemer 50 procent  van het resterende budget in de risicopot.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief