Hans Ros ontvangt erespeld en oorkonde gemeente Moerdijk
Hans Ros ontvangt erespeld en oorkonde gemeente Moerdijk (Foto: Elles Jansen)

Gouden erespeld voor Hans Ros

Onderscheiding voor 20 jaar inzet in de Cliëntenraad Moerdijk


ZEVENBERGEN – Hans Ros ontving donderdagmiddag tijdens de jaarlijkse lunch met de Stichting Cliëntenraad Moerdijk een gouden erespeld. Deze werd door wethouder Thomas Zwiers opgespeld. De 83-jarige Hans was totaal verrast. Op de oorkonde die de wethouder overhandigde stond dat de onderscheiding werd uitgereikt wegens de ruim 20 jaar durende inzet voor de gemeenschap door het vervullen van diverse bestuursfuncties bij de Cliëntenraad Moerdijk.

"Deze langdurige inzet, inspanning en wijze waarop genoemde functies werden ingevuld hebben een bijzonder waarde gehad voor de gemeente Moerdijk", stond er verder nog. Ros reageerde bescheiden maar zijn ogen blonken.

Afscheid

Na ruim 20 jaar stopt Hans Ros met zijn activiteiten voor de cliëntenraad. "Ik stop met alle vrijwilligersbanen, het is goed geweest." Hans en zijn vrouw Ria kijken terug op een mooie periode waarin Hans veel bereikt heeft voor de mensen in Moerdijk in de bijstand of ander minimum inkomen. "Ik ben de laatste der Mohikanen", lacht Hans maar voegt eraan toe dat het ook wel lastig was om te stoppen omdat afgelopen zomer de voorzitter door een ongelukkig val van de trap met de nodige complicaties, zijn functie niet meer kon uitoefenen. "Even overweeg je dan om toch maar langer te blijven", verzucht Hans. Gelukkig heeft hij een goede opvolger gevonden in Bob je Jong die de nieuwe secretaris van de stichting wordt.

Ervaringsdeskundige

Hans was meubelvertegenwoordiger en tijdens de crisis eind jaren 80 gingen twee fabrieken failliet waar hij zaken mee deed. "Het betekende voor ons ook een faillissement. We raakten alles kwijt, ook ons huis." Hans en zijn vrouw Ria kwamen in de IAOW. "Een bijstandsuitkering voor kleine zelfstandigen", legt Hans uit. Op datzelfde moment kwam er een oproep van de gemeente voor leden van de Cliëntenraad. "En omdat ik de enige was met een computer, werd ik secretaris."

Pioniers

"We waren pioniers, wisten van niks", vertelt Hans. "Samen met 11 andere vrijwilligers werd ik door Cees Buijs en Jos Schouwenaars van de gemeente geschoold in sociale wet- en regelgeving. Ook volgden we cursussen bij het Landelijk Platform Cliëntenraden en bij Stichting BUS (Bijstand Uitkeringsgerechtigden Samen) in Tilburg. "Dat was zeer leerzaam", vertelt Hans. "We zijn een onafhankelijke stichting die met subsidie van de gemeente hulp biedt aan alle mensen die van een minimum inkomen rond moeten komen." Mensen die in de bijstand zitten, of in de WAO (geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt). Ook mensen die in de WIA (wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) of AOW zitten en met weinig geld rond moeten komen. De leden van de cliëntenraad kunnen deze mensen helpen met uitleg over waar je subsidies kunt aanvragen en hoe je vrijstellingen kunt krijgen.

Elles Jansen


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief