Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Parkiet van Alex den Hollander wereldkampioen

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

KLUNDERT – Als er een man in Klundert is die gek is op het kweken van parkieten dan is het wel Alex den Hollander. Dat moet ook wel omdat twee van zijn vogels op de wereldkampioenschappen in Zwolle dik in de prijzen vielen. Dat waren twee parkieten die als twee druppels water op elkaar lijken en die meededen in de klasse Catharine Uno Turquoise.

DOOR TIES STEEHOUWER

Turquoise is een groen blauwe kleur maar gek genoeg hebben de twee prijswinnende parkieten de kleur geelwit. Den Hollander heeft er geen verklaring voor maar hij is wel heel blij dat zijn parkieten in Zwolle in hun klasse de eerste en tweede prijs behaalden.

Keuring

'Wereldkampioen dat is nog al wat?' Alex den Hollander is er erg blij mee maar hij is de eerste die de prestaties van zijn vogels relativeert. 'De tentoonstelling in Zwolle heet COM Mondial en er werden 27.000 vogels uit de hele wereld ter keuring aangeboden waarvan 80 tot de klasse Catharina Uno Parkiet Turquoise behoorden. Ik ga er dus maar van uit dat een van mijn parkieten wereldkampioen is geworden'.

Valse bescheidenheid

Een beetje valse bescheidenheid van de 59 jarige Alex omdat tijden het gesprek bleek dat hij heel trots is op "zijn" kampioen. 'Eigenlijk deed ik mee voor de lol' vertelt hij 'ik dacht laat ik mijn parkieten eens inschrijven je weet maar nooit'. Dat inschrijven viel nog niet mee omdat het inschrijfformulier in de Portugese taal was opgesteld.

Verrast

Omdat zijn verwachtingen niet hoog waren was hij blij verrast toen hij een mail kreeg dat zijn vogels in de prijzen waren gevallen. 'Het is de eerste keer dat er een lid van de vogelvereniging Excelsior uit Klundert een vogel kweekt die wereldkampioen werd'. Alex werd dan ook tijdens de jaarvergadering van de club verleden week gehuldigd door de leden.

Kromsnavels

Hij begon zijn loopbaan als vogelliefhebber op twaalfjarige leeftijd in de buurtschap Tonnekreek. Zij specialiteit werd kromsnavels. Het kweken van parkieten had niet zijn hele leven de volle aandacht maar loslaten deed hij het toch nooit. Veel hoeft de vogelhobby niet te kosten maar iets opbrengen doet het ook niet. 'Als je voor een goede parkiet 30 euro krijgt dan mag je blij zijn. Zelf koopt hij maar zelden vogels. 'Het zelf opkweken is het mooiste'.

Geluk

Vorig jaar kreeg hij op de tentoonstelling van de club al het bondskruis, dus de voortekenen waren er al. In de IJsselhallen in Zwolle kwamen die dus uit. Op de vraag hoe hij zijn parkieten op het juiste moment in topconditie kreeg noemt hij veel voorwaarden op maar het echte geheim laat hij niet los. 'Ik geef ze altijd speciaal voer voor Catharina parkieten en ook zogenaamd eivoer maar daarnaast is het een kwestie van geluk'.

DNA nakijken

Tijd om de kampioen te bewonderen. In zijn kooi in de huiskamer is de parkiet de rust zelve maar even later in de vogelschuur voor de foto begint hij meteen te vertellen aan zijn soortgenoten wat hij nu weer heeft meegemaakt. Of het een hij of een zij is weet Alex niet te vertellen. 'Ik kan natuurlijk voor 15 euro zijn DNA laten nakijken maar ja, wat weet je dan nog'.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief