Volgens wethouder Brummans zijn geluidsschermen nabij Heijningen noodzakelijk. ARCHIEFFOTO
Volgens wethouder Brummans zijn geluidsschermen nabij Heijningen noodzakelijk. ARCHIEFFOTO

Herrie langs A4 nabij Heijningen duurt voort

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

HEIJNINGEN – Wethouder Désirée Brummans luidt de noodklok. De leefbaarheid van Heijningen komt sinds de doortrekking van de A4 ernstig in gevaar: "En dit wordt alleen maar erger!" Zij vindt het onverteerbaar dat onderzoek naar de geluidsnormen op de A4 wordt uitgesteld, omdat de levering van toekomstige verkeerscijfers door de provincie Noord-Brabant is vertraagd. Brummans eist dat er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de bewoners van Heijningen geen last meer hebben van lawaai.

Jaarlijks doet Rijkswaterstaat verslag van het geluid ten gevolge van verkeer in relatie tot de daarvoor geldende normen, de geluidproductieplafonds. Uit het verslag over 2017 dat in februari naar de Tweede Kamer is gestuurd blijkt dat deze normen in 2017 zijn overschreden. In 2018 en 2019 zullen de normen naar verwachting verder worden overschreden. Rijkswaterstaat wil onderzoek doen naar maatregelen om deze overschrijding te voorkomen, maar dat gaat door de vertraging niet.

Dreigende overschrijding

Aangezien in het verslag van vorig jaar al sprake was van dreigende overschrijding, moest Rijkswaterstaat onderzoek doen naar maatregelen om deze overschrijding te voorkomen. Dit onderzoek zou eind vorig jaar starten. Voor het college is verdere vertraging onacceptabel en het college heeft daarom om een onderhoud verzocht met de hoogste baas van Rijkwaterstaat Zuid-Nederland. Daarnaast is de minister wederom dringend gevraagd om de situatie ter plaatse te bekijken.

Herrie

Wethouder Désirée Brummans: "Wij vinden het niet te verkopen dat onderzoek nu weer wordt uitgesteld en willen met Rijkswaterstaat in gesprek om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Bewoners in Heijningen zitten nu al lang genoeg in de herrie. Ze voelen zich gevangen in hun eigen woning met de deuren en ramen dicht. Genieten in hun eigen tuin op een zomerse dag zit er vanwege de geluidsoverlast voor hun niet meer in. Het woongenot is er niet meer. Ook in Helwijk wordt door bewoners veel overlast ondervonden en daar zijn ook geluidsmaatregelen noodzakelijk. Geluidsschermen in Heijningen en een aarden wal in Helwijk zijn een noodzaak, zodat het wonen langs de A4/A29 voor de bewoners weer leefbaar wordt."

Werkgroepen

De werkgroepen A4/A29, waarin bewoners van Helwijk en Heijningen zijn vertegenwoordigd, onderschrijven de conclusies van de wethouder. Maaike Stout namens de werkgroep Helwijk: "Het aantal voertuigbewegingen neemt elk jaar opnieuw fors toe. Volgens een onderzoek van de Omgevingsdienst hadden al bij het doortrekken van de A4 geluidsreducerende maatregelen moeten zijn genomen. Door de toenemende drukte op het wegtracé staat de leefbaarheid sterk onder druk en daarom moet Rijkswaterstaat snel met een goede oplossing komen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief