Afbeelding
Foto: Shutterstock

Arme gezinnen weten Stichting Leergeld beter te vinden

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK - "Kinderen mogen nooit de dupe worden van de geldproblemen van hun ouders. " Dat vinden wethouder Thomas Zwiers en vicevoorzitter Annelieze Heijliger van Stichting Leergeld Noordwest Brabant.

Daarom roepen zij gezinnen met een minimuminkomen op om gebruik te maken van de bestaande voorzieningen, zodat hun kinderen ook mee kunnen op schoolreis en een hobby kunnen uitoefenen. Op deze manier krijgen alle kinderen de kans om mee te doen.

Het aantal gezinnen dat een beroep doet op Stichting Leergeld neemt toe. Zo steeg het aantal aanvragen van ouders die activiteiten of voorzieningen voor hun schoolgaande kinderen niet kunnen betalen van 399 in 2017 tot 600 in 2018. "Dat betekent niet dat meer huishoudens in de gemeente Moerdijk in armoede leven, maar juist dat zij beter de weg naar hulp weten te vinden", benadrukt Zwiers. Toch zijn er volgens hem nog veel gezinnen die kunnen aankloppen bij stichting Leergeld, maar dat nog niet hebben gedaan.

Economische crisis

Dat kan verschillende redenen hebben. "Vaak schamen mensen zich, waardoor ze niet om hulp durven vragen. Of ze hebben zoveel problemen, dat ze niet weten waar ze moeten beginnen", legt Heijliger uit. Meestal is aan de buitenkant niet zichtbaar dat er armoede in het spel is. Door de economische crisis kwamen bijvoorbeeld ook veel ZZP'ers in de problemen. Dan kwam er minder geld binnen dan er uitging.

De vaste lasten voor bijvoorbeeld hypotheek, gas, water, televisie en internet lopen immers gewoon door en moeten betaald worden. Daardoor kunnen schulden zich ongemerkt opstapelen. Ook deze huishoudens kunnen terecht bij Stichting Leergeld als ze schoolgaande kinderen hebben. Hun besteedbaar inkomen is dan immers onder de streep niet meer dan 120 procent van het bijstandsniveau.

Dure lesmaterialen

Sinds 2015 subsidieert de gemeente Moerdijk de activiteiten van Stichting Leergeld. Twee categorieën scholieren kunnen daarvan profiteren: kinderen van 4 tot 17 jaar oud waarvan de ouders schoolspullen of leergeld niet kunnen betalen en leerlingen tussen de 15 en 21 jaar die financiële ondersteuning nodig hebben voor les-, reis- of excursiekosten en geen studiefinanciering of andere tegemoetkomingen ontvangen. Aanvankelijk was de regeling alleen bedoeld voor 4- tot 17-jarigen. Vorig jaar werd die ook geopend voor de oudere jeugd.

Hierbij gaat het vooral om jongeren die op een MBO-opleiding zitten. "Op deze vakopleidingen moeten studenten vaak speciale dure materialen aanschaffen voor de lessen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een koksopleiding", geeft Zwiers als voorbeeld. Hij zag dat jongeren daardoor kozen voor een andere studie: "Hoge kosten mogen nooit een belemmering zijn om een opleiding niet te volgen."

Fondsen

Verder toetst Stichting Leergeld of kinderen in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit andere fondsen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een bijdrage vanuit het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Dit goede doel zorgt ervoor dat ook kinderen uit minimagezinnen kunnen sporten, zwemles volgen of muziekles kunnen nemen. Hierbij wordt niet alleen de contributie voor een vereniging betaald, maar ook sportkleren of een muziekinstrument.

"Voor huishoudens is het fijn dat ze niet twee keer met de billen bloot hoeven. Er komen dan niet twee verschillende personen langs om naar de financiële situatie te kijken", legt Heijliger uit. Leergeld werkt ook samen met Stichting Jarige Jop. Die verstrekt aan kinderen uit arme gezinnen een box met cadeautjes, traktaties voor de klas en versieringen, zodat ook zij een feestje kunnen maken van hun verjaardag.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die Stichting Leergeld biedt? Neem dan contact op via 076-5030300 of via info@leergeldnoordwestbrabant.nl. Zie ook www.leergeldnoordwestbrabant.nl.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief