Foto: Michel de Vos

Herstel voor scharnieren sluisdeuren Volkeraksluizen

WILLEMSTAD - Rijkswaterstaat gaat de scharnieren herstellen van de sluisdeuren van de eerste Kolk van de beroepsvaartsluizen in het Volkeraksluizencomplex bij Willemstad.


Het werk wordt volgens Rijkswaterstaat een technisch hoogstandje. De scharnieren bevinden zich namelijk 6 tot 7 meter onder water. In opdracht van Rijkswaterstaat voert een aannemer van 11 tot en met 31 maart onderhoud uit aan de taatsen van de beroepsvaartsluizen in het Volkeraksluizencomplex.

Na het uithijsen van de sluisdeuren worden twee taatskuipen geplaatst. Dit zijn stalen constructies met een afmeting van ongeveer 4 bij 11 meter, die waterdicht tegen de kademuur worden geplaatst. Deze kuipen zorgen voor een veilige en droge werkomgeving waarin de lassers de scharnieren kunnen herstellen.

De scharnieren bestaan uit een taatspen en taatsschoen. Ook het herstellen van deze pennen- en schoenen is specialistisch werk. Het oplassen, schoonslijpen (kotteren) van de taatspennen- en schoenen is namelijk millimeterwerk. Het lassen moet onder de juiste temperatuur en condities gebeuren.

 Met deze werkzaamheden worden de inwoners beschermd tegen hoogwater. De taatsconstructies van de sluisdeuren kunnen na deze werkzaamheden weer 15 jaar mee. De eerste kolk is tijdens deze werkzaamheden dicht. Hierdoor kan hinder optreden voor het scheepvaartverkeer.

Het werk gebeurt onder lastige omstandigheden, namelijk zeven meter diep in de sluis. Veiligheid is daarbij van groot belang. Tijdens de werkzaamheden zijn een rescue team en een veiligheidsdeskundige aanwezig. Ook worden de veiligheidsprotocollen gevolgd. Verder worden voorzieningen getroffen voor het uithijsen van de taatskuipen. Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt een veiligheidsoefening gedaan en een last minute risicoanalyse uitgevoerd. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief