De gebruikers mogen de garageboxen nog twee jaar gebruiken.
De gebruikers mogen de garageboxen nog twee jaar gebruiken. (Foto: Shutterstock)

Garageboxen Helwijk worden toch gesloopt

HELWIJK - Woningcorporatie Woonkwartier blijft bij de sloop van de garageboxen in Helwijk. De afgelopen tijd ontstond er commotie over de eigendomsrechten. Een aantal bewoners uit Helwijk was ervan overtuigd zelf bezitter te zijn van de vaak zelf gebouwde garageboxen, maar dat blijkt toch niet het geval.


De ongeveer zestig 'bezitters' van de garageboxen blijken slechts de huurder van de ondergrond. Zij kregen ooit toestemming van de toenmalige gemeente Willemstad om de opstallen te bouwen. Daarvoor betaalden zij een relatief lage bijdrage van een paar tientjes per jaar voor het gebruik van de grond. De gemeente Willemstad heeft de percelen vermoedelijk in de jaren negentig overgedragen aan de woningcorporatie.

Daarbij is geen 'recht van opstal' vastgelegd voor de garages. Daardoor beschikken de gebruikers niet over de eigendomsrechten, maar slechts over huurrechten van de ondergrond. Woonkwartier is gemachtigd om die op te zeggen. Waarschijnlijk kregen de bouwers van de garageboxen geen opstalrechten, omdat daar relatief hoge kosten aan zijn verbonden. Daardoor hadden ze het voordeel om een lage huur te betalen.

Asbest op daken

Woonkwartier wil de garageboxen slopen, omdat er daken van asbest op liggen. "Woonkwartier is – als eigenaar op grond van de wet – verantwoordelijk voor de tijdige en juiste verwijdering hiervan. Daarnaast heeft de uitstraling van het terrein en de herontwikkeling een rol gespeeld bij de opzegging", legt woordvoerder Fabian de Rond uit.

De woningcorporatie is ook verantwoordelijk voor het geval er brand zou uitbreken in één van de garages. Als daarbij asbesthoudende materialen vrijkomen, is Woonkwartier aansprakelijk: "Wij nemen geen risico als het gaat om een asbest. Daarom hebben wij ervoor gekozen om alle huurovereenkomsten op te zeggen en tot sanering over te gaan."

De woningcorporatie heeft wel begrip voor de huurders van de garageboxen. Daarom is er een ruime opzegtermijn in acht genomen. Zij mogen hun opslagruimte nog twee jaar gebruiken. Ook volgen persoonlijke gesprekken met alle gebruikers over het verdere verloop van het proces. "We gaan inventariseren waar de huurders behoefte aan hebben. Dat zal in de gesprekken naar voren komen", meldt De Rond.

Woonkwartier bekijkt op basis van de uitkomst van de overlegsessies of zij nog iets kunnen betekenen voor de huurders en waar er eventueel behoefte aan is.

Bemiddeling

Raadslid Jack Lems van Onafhankelijk Moerdijk had het gemeentebestuur gevraagd om te bemiddelen tussen Woonkwartier en de huurders van de garageboxen. Burgemeester Jack Klijs heeft begrip voor het feit dat Woonkwartier de garages wil slopen, omdat er asbest opligt.

Hij snapt de onrust, maar wijst er ook op dat de gebruikers jarenlang tegen een relatief laag bedrag gebruik hebben kunnen maken van de boxen. Wel kondigt hij aan dat het college nog in overleg gaat met Woonkwartier om te kijken of er een andere oplossing is. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief