Het echtpaar Hoekstra-Winkel heeft het prima naar de zin in de Zeven Schakels
Het echtpaar Hoekstra-Winkel heeft het prima naar de zin in de Zeven Schakels (Foto: Ties Steehouwer)

Jan en Thea Hoekstra-Winkel al 60 jaar een paar

ZEVENBERGEN – Op de vraag aan Jan en Thea Hoekstra "hoe hebben jullie elkaar ontmoet"? ontstaat er wat commotie tussen de echtelieden die maandag hun 60 jarig huwelijksfeest vierden. 'Ja, het is wel ruim zestig jaar geleden hoor' oppert Jan 'en dat is wel een hele tijd'.


DOOR TIES STEEHOUWER

Na enig heen en weer gepraat komen ze er toch uit maar tot een echte consensus komen ze niet. Volgens Jan kwam hij in Rotterdam zijn toekomstige echtgenote tegen in de haven van Rotterdam maar volgens Thea was hun eerste ontmoeting voor V & D waar Thea toen werkte. 'Hij stond vaak met een paar vrienden voor de ramen te klieren en zo is het gekomen maar ik wilde eigenlijk helemaal niet'.

Matroos

Ondanks het gegeven dat Thea eigenlijk niet wilde zijn ze toch al 62 jaar bij elkaar. Twee jaar verkering en 60 jaar met de juiste, papieren. Jan komt oorspronkelijk uit Suriname dat in die tijd nog gewoon bij Nederland hoorde. Hij voer als matroos op de Netty en kwam in de haven Thea tegen die met een vriendin liep te wandelen. Dat is tenminste de visie van Jan. Trouwen deden ze in de Lambertus kerk in Rotterdam. Na op verschillende plekken in de maasstad te hebben gewoond kwamen ze in de Vredenoordlaan terecht. Jan komt uit een gezin van drie kinderen en bij Thea thuis hadden ze er elf. De vader van haar was huisschilder en een niet onverdienstelijke kunstschilder. De kamer van het stel in de Zeven Schakels hangt dan ook vol met schilderijen van hem.

Spoorwegen

Nadat ze elkaar hadden ontmoet ging Jan op de zeevaartschool in Amsterdam studeren voor stuurman maar omdat zijn ogen voor dat beroep onvoldoende waren werd hij afgekeurd. Hij vond gelukkig een baan bij het spoor zoals hij zelf zegt. Hij bracht het daar tot groepschef expeditie. Na enige jaren gingen ze wonen op een bovenwoning op Charlois en later reed de verhuiswagen naar de wijk Moye Keene in Klundert. Ze zouden daar bijna 40 jaar wonen. De band met Suriname bleef altijd bestaan hoewel ze er maar twee maal naar toegingen. Jan werd in Klundert bekent door de Surinaamse feesten die hij daar in het parochiehuis en de Niervaert organiseerde. Thea kookte dan voor honderden mensen een Caraïbische pot.

Ontspanning

Ontspanning vonden ze ook bij de Ancient Order of Foresters. Een prachtige plaat herinnert nog aan die tijd. Ook zette ze zich in voor een aflegvereniging die de overledene na de dood verzorgen volgens de traditionele Surinaamse gebruiken. Vanwege hun gezondheid gingen Thea en Jan acht jaar geleden wonen in een aangepaste woning in de Flank in Klundert en sinds enkele maanden wonen ze in de Zeven Schakels in Zevenbergen. 'De mensen die ons verzorgen zijn zo lief en behulpzaam dat wil je niet weten'. Hun 60-jarig huwelijks feest vierden ze samen met hun twee kinderen, twee kleinkinderen en anderen in het restaurant van de Zeven Schakels. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief