Orkest, koor en cast van Passie in Klundert.
Orkest, koor en cast van Passie in Klundert. Foto: Moniek van Gils

Klundert in passie voor Passie in Klundert

Sport en vereniging

KLUNDERT - Muziekvereniging Determinato heeft zichzelf overtroffen met de productie Passie in Klundert. Een productie vergelijkbaar met The Passion die jaarlijks op televisie komt, maar door Determinato speciaal geproduceerd voor Klundert. “Een bekend bijbels verhaal, een bijzondere avond uit’ stond op de flyer en bijzonder was het zeker. Een ware belevenis. Drie maal een volle zaal met enthousiast publiek was de beloning.

Maanden van voorbereidingen zijn hieraan vooraf gegaan. Het begon met een idee en het is uitgegroeid tot een megaspektakel. Onder aanvoering van een gepassioneerd productieteam bestaande uit drie leden van Determinato is er een prestatie weggezet. Thijs van den Berge, Annelies Kleppe en Anjo van Tilborgh hebben er gedrieën hard voor gewerkt, uiteraard met de enthousiaste medewerking van alle muzikanten van Determinato en alle andere medewerkers. Thijs heeft speciaal voor deze Klundertse editie een script geschreven. Er is passende muziek uitgezocht en er zijn zelfs vier nummers speciaal gecomponeerd voor Passie in Klundert door Patrick Vreeswijk uit Moerdijk, als pianist en saxofonist verbonden met het orkest van Determinato.

Authentieke beelden
Het spel van deze Passievoorstelling speelt zich af op diverse mooie plekjes in en om rond Klundert. De aankomst van Jezus bij het bordje Klundert aan de Zevenbergseweg, het laatste Avondmaal bij de Stenen Poppen en een partijtje voetbal bij het Wachtertje. Het grasveld achter het prachtige Stadhuis was het decor voor de scene in de tuin van Gethsemané, de diepverdrietige Petrus vol emotie bij de Verlaatsheul en een twijfelende Judas in een sinister decor tussen de grote pijpen op het terrein van Shell Moerdijk.

Prachtige decors
De authentieke plekjes van onze mooie vesting vormden een prachtig decor. Sommigen zullen misschien wel eens gedacht hebben wat er toch allemaal aan de hand was in Klundert. Een vreemde groep mensen die aan het voetballen was bij de Moye Keene met allerlei camera’s er omheen, een groep mensen die op een willekeurige avond lagen te slapen bij de kanonnen achter het Stadhuis, politiemensen met stoere hond die met zwaailichten daar een tijdje hebben gestaan, een prachtig lied midden in de nacht bij de Verlaatsheul. Achteraf zal het iedereen duidelijk zijn geworden: dat was Passie in Klundert!

90 muzikanten en koorleden
Alles is op een prachtige manier bij elkaar gekomen bij de voorstellingen in De Stad Klundert. Koor en orkest op een groot indrukwekkend podium helemaal in lagen opgebouwd en allemaal in wit gekleed, een mega videoscherm waar de beelden op geprojecteerd werden. Het koor was deze keer wel een verhaal apart. Determinato heeft gekozen om voor deze productie zelf een koor samen te stellen. Spontaan is daarop een prachtig koor ontstaan met 30 enthousiaste mensen, mooi in balans qua stemverdeling met de juiste verhouding mannen en vrouwen. Een half jaar lang is er wekelijks keihard geoefend onder leiding van Anjo van Tilborgh met Patrick Vreeswijk op de piano en met zangondersteuning van Adrienne Mutsaers. Dit koor was een geweldige aanwinst voor deze productie. Samen met het 60-koppige orkest van Determinato vormden zij een prachtig muzikaal geheel.

Ovationeel applaus
Het verhaal van Pasen werd mooi in beeld gebracht door een groep spelers, die speciaal gecast waren voor Passie in Klundert. Discipelen en andere volgelingen, politieagenten, voorbijgangers, veroordeelden, allemaal zaten ze geweldig in hun rol. En natuurlijk de hoofdrolspelers Stefan van der Kemp als Jezus, Marieke Ewoldt als Maria, Thijmen de Koeijer als Petrus, Berry den Hollander als Judas en Kees den Hollander als Pilatus. Voor hen de moeilijk opgave om te acteren en solo te zingen. En dan de verteller van het verhaal: Thijs van den Berge. Op een boeiende en eigentijdse manier wist hij het publiek mee te nemen door het verhaal. Elke avond een ovationeel applaus voor deze geweldige voorstelling was voor honderd procent verdiend!

Trots
Voorzitter René van Tilborgh is trots op zijn club. “Determinato mag trots zijn dat we dit op deze manier gebracht hebben. Een productie die Klundert weer op een andere manier op de kaart heeft gezet. Met zelfs een hele dag in de uitzending van Omroep Brabant. Een prachtige belevenis, een hoogtepunt voor Determinato!”
Van deze productie zal een dvd uitgebracht worden met een mooie impressie van de voorstelling. Deze zal over enkele weken verkrijgbaar zijn. Op de website en via de facebookpagina van Determinato zal gepubliceerd worden waar deze straks te koop zal zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief