Het bouwbord wordt onthuld.
Het bouwbord wordt onthuld. Foto: Ties Steehouwer

Herstelplan ramen stadhuis Klundert van start

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

KLUNDERT – Met een bijeenkomst van de verantwoordelijke personen en de onthulling van het bouwbord maakte het herstel van de ramen van het voormalige stadhuis verleden week een herstart. Het herstel van deze ramen heeft de laatste jaren de tongen in Klundert behoorlijk los gemaakt.

DOOR TIES STEEHOUWER

De ramen zijn al jaren aan restauratie toe. Bij een beetje wind stonden de glas-in lood-ramen te klapperen, veel ruitjes waren in de loop der jaren kapot gegaan, ze lieten meer wind door dan ze tegen hielden en ze hadden geen isolerende taak omdat ze niet uitgevoerd waren in dubbelglas.

Sponningen

Er werd een aannemer ingehuurd om de ramen te renoveren maar dat ging volgens de inwoners van Klundert, en later ook volgens de gemeente Moerdijk, helemaal verkeerd. Er werd groen glas gebruikt die volgens de Klundertse mensen niet juist was en veel ramen zaten scheef in de sponningen. Al snel kreeg het stadhuis dan ook de naam het Heinekenhuis. De gemeenteraad boog zich over het probleem en riep wethouder Eef Schoneveld ter verantwoording. Die kon niet anders dan de raad gelijk geven. Er werd dan ook besloten dat de renovatie over moest maar daar zit wel een prijskaartje aan. De oorspronkelijke renovatieprijs van 286.000 euro werd met 125.00 euro opgetrokken.

Prins Maurits

Het voormalige stadhuis werd in 1621 gebouwd met een gift van 2000 gulden door Prins Maurits. Later schonk hij nog eens 3000 gulden en uiteindelijke zou de bouw 8400 gulden kosten in plaats van de geraamde 5000. Wat dat betreft is de overschrijding van de huidige restauratie dus niets nieuws onder de zon. In de voormalige raadszaal gaven Moniek van Hoof, projectleider van aannemer Nico de Bont, uitvoerder van De Bont, Maarten van Steen uitvoerder, Huib Koudstaal, erfgoed deskundige van Van Hoogevest Architecten en Wouter Schots, adviseur van de gemeente Moerdijk een toelichting op de renovatie werkzaamheden. Wethouder Schoneveld was verhinderd.

Oostgevel

Het glas in de oostgevel is nog zo zoals hij jaren geleden was. Of dat de oorspronkelijke kleur is weet natuurlijk niemand omdat er in het bestek van het begin van de zeventiende eeuw niets over de kleuren wordt gezegd, Ook zijn er van het stadhuis van voor 1950 geen kleurenfoto's. Aan de al wat ouderen in Klundert is gevraagd wat de kleur was in hun jeugd maar niemand wist zich dat te herinneren. Wat ze in Klundert wel weten is dat het in ieder geval geen Heinekengroen was. De raampjes in de oostgevel zijn afwisselend lichtgroen en violet. Volgens Huib Koudstaal is er vermoedelijk geen een raampje meer uit 1621. 'Maar is er zitten wel enkele oude bij die nog op de traditionele manier zijn gemaakt. Dus geblazen zoals een fles en dan uitgerold'.

Schilderwerk

Omdat de steigers er toch staan worden er gelijk andere werkzaamheden uitgevoerd zoals het vastzetten of vervangen van loszittende stenen en schilderwerk als dat nodig mocht zijn. Ook zullen de twee bollen aan de voorgevel worden verguld. De trouwerijen in het stadhuis kunnen gewoon doorgaan al moet er wel wat gepuzzeld worden. Naar verwachting is de klus eind augustus geklaard.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief