Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Woningen in Fijnaart van het gas af

Algemeen

FIJNAART – Acht woningen in de Rubensstraat in Fijnaart bijten het spits af in het dorp om over enige tijd helemaal van het gas af te zijn. En dat niet alleen, omdat ze vermoedelijk ook geen elektriciteit meer nodig hebben. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen worden de 52 jaar geleden gebouwde woningen flink onder handen genomen. Zo flink zelfs dat ze, nadat de klus is geklaard er onherkenbaar uit zullen zien.

DOOR TIES STEEHOUWER

De huizen in de buurt van de basisschool De Springplank zijn bijna allemaal gebouwd in een gele of rode gebakken steen met hier en daar een witte. Het uiterlijk van de huizen in de Rubensstraat die op het ogenblik worden gerenoveerd zal daar duidelijk vanaf wijken. Ze worden opgetrokken in grijs bruine gemêleerde stenen die koud op elkaar worden gestapeld. Er komt dus geen specie of lijm tussen. Deze ClickBrick stenen vinden houvast aan elkaar doormiddel van stalen stripjes die in sleuven van de steen passen. Daardoor zitten de stenen stijf tegen elkaar. Om te voorkommen dat de zo ontstane muur omvalt, zijn ze door middel van ankers verbonden met de binnenmuur. Deze binnenmuur bestaat uit de oorspronkelijke binnenmuur met daartegenaan een twaalf centimeter dikke isolatielaag.

Gasloos
De woningen aan de Rubensstraat 2 t/m 16 in Fijnaart gaan "Los van Gas" en zijn straks geheel zelfvoorzienend als het gaat om elektriciteit. Door de nieuwe gevels, van ClickBrick stenen, zal de uitstraling van de twee woningblokken drastisch veranderen. Naast nieuwe gevels krijgen de woningen nieuwe volledig geïsoleerde daken. Op deze daken liggen maar liefst 32 zonnepanelen per woning. De Kok Bouwgroep voert het werk uit in opdracht van de woningcorporatie Woonkwartier. Naast het volledig isoleren van de woningen wordt op verzoek van de bewoners de badkamer naar voren verplaats waardoor er een grotere badkamer ontstaat. Ook wordt er luchtwarmtepomp installatie met boiler geplaats. Deze zorgt voor verwarming en warm water.

Mechanisme ventilatie
Andere maatregelen zijn mechanische ventilatie en nieuwe kozijnen met triple A beglazing. De afgelopen twee jaar zijn andere woningen in de wijk op de standaard manier gerenoveerd. Na de werkzaamheden kregen deze woningen een gemiddeld energielabel-B. Voor de huisnummers 2 t/m 16 is er gekozen voor een andere aanpak. De slechte staat van de gevels is mede aanleiding geweest om dit complex anders aan te pakken. Het gebruik van ClickBrick- stenen blijkt de perfecte oplossing. Deze stenen zorgen voor extra goede isolatie. Veel omwonende kwamen tijdens een open dag op het project af dat naar verwachting 3,5 maand in beslag zal nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief