Afbeelding

Provincie investeert zes ton in Stelling van Willemstad

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

WILLEMSTAD – De provincie Noord-Brabant trekt bijna zes ton uit voor het project Stelling van Willemstad. De bijdrage is onder voorbehoud van een soortgelijke investering vanuit de gemeente Moerdijk.

De Stelling van Willemstad maakt onderdeel uit van de Zuidwaterlinie. Dit was een ingenieus stelsel van waterlinies waardoor omliggend gebied snel onder water kon worden gezet. Willem van Oranje gaf in de zestiende eeuw zelf opdracht om van Willemstad een onneembare vestingstad te maken. Deze vestingwerken liggen er nog altijd grotendeels ongeschonden bij. Veel toeristen komen dan ook geregeld een kijkje nemen.

Vestingsteden

De Zuidwaterlinie loopt in Brabant van Bergen op Zoom tot Grave en verbindt elf historische Brabantse vestingsteden en hun ommeland. Het is een samenhangend stelsel van waterstaatkundige werken, landschap en militaire werken. De linie vertelt ruim 350 jaar Brabantse militaire historie, van het eind van de middeleeuwen tot en met de Koude Oorlog en de bijzonder posities die Brabant heeft gehad als buffer voor Holland. Het is daarmee een belangrijk icoon voor Brabant.

Gezamenlijke investering

Gedeputeerde Henri Swinkels van Leefbaarheid en Cultuur is trots op de samenwerking binnen de Zuidwaterlinie: "Het is fantastisch dat we met deze gezamenlijke investering de herkenbaarheid, toegankelijkheid en het behoud van dit machtige Brabantse erfgoed over de hele linie nog verder versterken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief