Bijna 2,7 miljoen euro boete geëist voor Shell

MOERDIJK - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch een boete van 2.680.000 euro geëist tegen Shell Nederland Chemie B.V.


Het OM verwijt het bedrijf dat het er niet alles aan heeft gedaan om de explosies in een van de fabrieken in Moerdijk in juni 2014 te voorkomen, dan wel de gevolgen beperkt te houden. "Hierdoor hebben zij werknemers en de omgeving in gevaar gebracht", aldus de officier. Daarnaast verwijt het OM het bedrijf dat ze er ook niet alles aan heeft gedaan om tussen 21 november 2015 en 27 januari 2016 de ontsnapping van bijna 28 ton ethyleenoxide te voorkomen.

De explosies vond op 3 juni 2014 omstreeks 22.45 uur plaats. De ontploffingen werden gevolgd door een grote brand met veel rookontwikkeling. De rook die vrijkwam bij de brand trok over het Hollandsch Diep naar de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Delen van de fabriek werden door de kracht van de explosies honderden meters weggeslingerd. Twee werknemers raakten gewond. Drie andere werknemers waren juist aan het roken in een rookhok en drie andere werknemers hadden de locatie net verlaten om te gaan eten. "Een geluk bij een ongeluk" aldus de officier op de zitting dinsdag.

Uit strafrechtelijk onderzoek door de politie en de opsporingsdienst van de Inspectie SZW blijkt dat de explosies plaatsvonden tijdens het opstarten van de fabriek na het plaatsen van een nieuwe katalysator. Volgens het OM heeft Shell de veiligheidsrisico's van de herstart na de katalysatorwissel van te voren onvoldoende onderzocht. Daarnaast zou Shell volgens het OM de eigen veiligheidsprocedures niet allemaal hebben doorlopen. De ontploffingen zijn vermoedelijk ontstaan door reacties van stoffen in de katalysator. 

Volgens de officier zijn de werknemers en de omgeving van de fabriek in Moerdijk bij de explosies door het oog van de naald gekropen."Dat het niet is uitgelopen op een ramp is niet de verdienste van Shell Nederland Chemie B.V. in Moerdijk geweest, maar simpelweg geluk. Immers, de brokstukken zijn de goede kant opgeblazen. Het had ook heel goed anders kunnen zijn."

De zitting gaat donderdag verder. Daarna zal de rechtbank laten weten wanneer ze uitspraak zal doen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief