De waterontdekplek was in trek.
De waterontdekplek was in trek. Foto: Marjanne Dijkstra

Dierenploeg viert zilveren jubileum

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

ZEVENBERGEN - Volop vrolijkheid op kinderboerderij De Dierenploeg afgelopen zondag. Daar werd een begin gemaakt met het feestjaar van de kinderboerderij. In 2019 bestaan kinderboerderij de Dierenploeg en het Milieu Educatief Centrum Zevenbergen namelijk 25 jaar. En dat werd gevierd op deze kinderboerderijdag.

Vrolijk geschminkte, maar ook heel erg verhitte koppies allemaal met een grote glimlach. Ze waren afgelopen zondag te zien op de Zevenbergse kinderboerderij de Dierenploeg. Op de zonovergoten dag vierde de kinderboerderij Kinderboerderijdag met veel activiteiten voor kinderen. Vanwege het 25-jarig bestaan werd er dit keer extra groot uitgepakt. Normaal wordt er een kleine bijdrage gevraagd voor de aanschaf van een strippenkaart waarmee de kinderen allemaal leuke dingen konden doen, maar voor de viering van het zilveren jubileum was het dit keer gratis. Met de kaart konden de bezoekende kinderen deelnemen aan allerlei activiteiten. Zo konden ze worden geschminkt, een rondje draaien in de draaimolen, een ritje op een pony of in een huifkar maken, konden er allerlei spelletjes worden gedaan zoals sjoelen, boerengolf of een grote versie van de Toren van Pisa, maar ook kon er worden gesprongen op een luchtkussen en was ook de waterontdekplek geopend. Wie zijn spelletjeskaart vol had, kon een heerlijk ijsje halen bij de ijscowagen.

IJs op

Voorzitter Frans van Kouwen kijkt tevreden toe. "Het is bijzonder om dit vijfentwintigjarig bestaan te vieren. Op 2 juni bestaan we statutair vijfentwintig jaar, op 28 december 1994 gingen we echt open. Rond deze tijd vieren we meestal kinderboerderijdag en we besloten er een extra feestelijk tintje aan te geven vanwege het jubileum. En kijk wat een geluk we hebben met het mooie weer. Er moest zelfs ijs bij worden gehaald omdat het op was. Er zijn zo'n 250 kinderen binnen geweest, ik denk in totaal wel 750 tot 800 mensen. Het was druk, maar net niet te druk."

Enorm uitgebreid

De kinderboerderij ontstond als een 'minimale kinderboerderij', zo herinnert Van Kouwen - inmiddels al vijfentwintig jaar voorzitter - zich. "In al die jaren hebben we er veel bijgekregen en zijn we door middel van subsidie en heel veel sponsoring enorm uitgebreid. Zo zijn de daken van de varkenshokken bijvoorbeeld zogenoemde groene daken geworden, is de verhoging van de paardenwei een enorme aanwinst voor de dieren en zijn we nu bezig met het langzaam overgaan op led-verlichting om nog iets groener te worden. Ook de waterontdekplek is een van de grootste successen van de kinderboerderij. We hebben hier ook een tijdje een buitenschoolse opvang gehad die hier een honk had. Een kinderboerderij heeft meer functies: je leert er omgaan met dieren, maar het heeft een enorme sociale functie."

Kinderen konden worden geschminkt.
Op de draaimolen draaiden de kinderen hun rondjes.
Op het springkussen konden kinderen zich uitleven.
Er kon gespeeld worden met de Toren van Pisa.
Er werden veel potjes boerengolf gespeeld.
De kinderboerderij bestaat 25 jaar.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief