Bezoek aan Volkeraksluizen
Bezoek aan Volkeraksluizen Foto: Elles Jansen

Commissaris van de Koning in Willemstad

Door: Elles Jansen Algemeen

WILLEMSTAD - Wim van de Donk, Commissaris van de Koning bracht op 22 mei een werkbezoek aan gemeente Moerdijk. Hij werd in het Mauritshuis te Willemstad ontvangen door burgemeester Klijs van de Donk en wethouders Van Dorst, Zwiers en Brumman. Donk was onder de indruk van het sluizencomplex en de rijke historie van Willemstad.

"Willemstad is vol van kansen", sprak Wim van de Donk. "De Provincie werkt nauw samen met de Gemeente Moerdijk om een goede lange termijnvisie neer te zetten op gebied van veiligheid, infrastructuur van bruggen, wegen, Havenbedrijf Moerdijk en de Vlaamse Delta."

Samenwerking

Het laatste werkbezoek van de Commissaris van de Koning dateerde van 2016, al was Van de Donk onlangs nog aanwezig geweest bij de Burgemeesters dag die eveneens in Willemstad plaatsvond. Het werkbezoek begon met een gesprek met de fractievoorzitters van de negen politieke partijen in de Moerdijkse gemeenteraad waar enkele dossiers werden besproken zoals het Windmolenpark langs de A16, veiligheid in de regio. Er is een petitie aangeboden van inwoners die hun zorgen geuit hebben met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.

Bezoek sluizen

Tijdens een bezoek aan de Volkeraksluizen, het grootste sluizencomplex van Europa, kreeg het gezelschap uitleg van Johan Remeijn, objectbeheerder Rijkswaterstaat. Er zijn momenteel drie vaarkolken met inlaatsluizen die de verbinding vormen tussen het Hollands Diep en het Volkerak. De sluizen laten jaarlijks 140.000 schepen passeren waarvan 110.000 beroepsvaart en 30.000 recreatieboten. Het sluizencomplex ligt in de driehoek van drie veiligheidsregio's en onlangs heeft er een grote veiligheidsoefening plaatsgevonden. Van der Donk toonde zich zeer belangstellend ten opzichte van de veiligheid. Op de bovenste verdieping van het sluiskantoor demonstreerde sluismeester Peter de Jong daags voor zijn pensionering, de werking van het aanmelden van de schepen tot en met de doorgang in de waterkolken. "Ik heb 48 jaar met veel plezier mijn werk gedaan en heb in die tijd veel zien veranderen," aldus De Jong. Hij vroeg aan Donk aandacht voor het aanpassen van de draaitijden van de bruggen.

Verbouwing Mauritshuis

Terug in het Mauritshuis werd in de onlangs in gebruik genomen Canon-kamer de rijke historie van het vestingstadje getoond. Willemstad is vernoemd naar de connecties met Willem van Oranje die teruggaan tot 1761. De getoonde film ging over de Zuidwaterlinie en de vele oorlogen die Willemstad doorstaan heeft en waar de vestingstad een belangrijke verdedigingsrol heeft gespeeld. "Het roemrijke verleden van Willemstad verdient het om in het tot bezoekerscentrum omgevormde Mauritshuis goed op de kaart te worden gezet. Als de verbouwing klaar is zou een lid van het Koningshuis de opening moeten verrichten", aldus Van de Donk.

Stadstafelgesprek

Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met de leden van de stadstafel, gevolgd door een gesprek met het college van B&W. "Tijdens het gesprek met de leden van de stadstafel kwam o.a. het terrassenbeleid ter sprake en de zorgen rond de vitaliteit van de stad in relatie tot toenemend recreatie en toerisme." Er is gesproken over versterking van het ecosysteem en langdurige energie, de samenwerking met de zeehaven van Rotterdam en de veiligheid. Van de Donk sprak over een Taskforse waarbij politie, belastingdienst en douane nauw samenwerken om de criminaliteit tegen te gaan. Hij refereerde hiermee aan de onlangs gevonden drugsboot. "Lage straffen en lage pakkans nodigen haast uit om en dat moet voorkomen worden."

Burgemeester Klijs en Commissaris van de Koning Van den Donk
Uitleg door sluismeester Peter de Jong


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief