Jan en Wil Driesprong leerden elkaar jong kennen.
Jan en Wil Driesprong leerden elkaar jong kennen. Foto: Ties Steehouwer

Jan en Wil Driesprong 60 jaar een paar

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

FIJNAART - Te midden van familieleden vierden Jan Driesprong en Wil van Elsäcker verleden week hun 60 jarig huwelijk. Zij deden dat in de middaguren in hun gezellige woning in de Jan Punthof en 's avonds met een warm en koud buffet in het zaaltje van het verzorgingshuis De Fendertshof daarnaast.

DOOR TIES STEEHOUWER

Aan de maaltijd schoven aan hun drie dochters en hun mannen, zes kleinkinderen en verdere familieleden. De 86-jarige Jan Driesprong werd geboren in Heijningen en de 80-jarige Wil Elsäcker in Zaandam. Hoe Wil in Brabant terecht kwam is een heel verhaal maar het kwam hierop neer dat haar moeder voor de liefde naar Fijnaart verhuisde waar het voor de toen 15-jarige wel even wennen was.

Lange broeken

"We kerkten toen in de Hervormde Kerk in Klundert waar ze het niet gewend waren dat de meisjes lange broeken droegen. We trokken ze toch aan om ze te laten zien en na een paar weken hoorden we er niets meer over". Niet alleen moest Wil wennen aan de gewoontes in de Westhoek maar ook aan de taal. "Toen ik met Jan kennis maakte vroeg hij of ik en frietje wilde en ik wist echt niet wat hij bedoelde toen ik door had dat hij een patatje bedoelde".

Gezellig en leuk

Op de vraag wat haar in Jan zo aan trok antwoordt ze spontaan dat hij erg gezellig en leuk is. Zo als zoveel mensen in de Westhoek had Jan een bijnaam, Jantje de Bot. "Ik wist niet beter of hij heette zo en na een paar weken had ik pas door dat hij Jan Driesprong heette". Omdat Wil toen nog maar 16 was wachtten ze vier jaar voordat ze trouwden.

Trouwfoto

Dochter Liesbeth haalt even de trouwfoto uit de slaapkamer. Wil staat daarop in een prachtige witte jurk en Jan gaf zijn jawoord strak in het pak. De foto stond verleden week afgebeeld op het gebak bij de koffie. Het jonge stel ging wonen in de Molenstraat, later in de Pieter de Hoogstraat en weer later in de Eksterstraat. "Ik kan van hier uit zo op mijn huisje kijken".

Wandelen

Jan zorgde ervoor dat er altijd brood op de plank was door alles aan te pakken. 'Hij werkte in de bouw, als slager, bij HAK en aan de sluizen in Willemstad'. Als hobby wandelde hij veel. "Nee, niet de vierdaagse in Nijmegen daar komen alleen de asfaltlopers, maar ik heb 24 keer de vierdaagse in Apeldoorn gelopen".

Vogeltjes

Daarnaast hield hij vogeltjes en sierduiven. Ook deed hij veel werk voor de kerk en voor de EHBO. Wil hield het bij breien en zingen bij diverse koren. Op vakantie gingen ze graag naar de kust in Noord-Holland en Zeeland. Het is duidelijk dat het echtpaar tijdens hun huwelijk niet stil heeft gezeten. Toch vindt Wil dat niet het belangrijkste. "Liefde dat is het aller belangrijkste in hel leven".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief