Afbeelding

Gemeente Moerdijk wil zoveel mogelijk af van heien

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk roept inwoners met nieuwbouwplannen op om te kiezen voor boren in plaats van heien.

"Dat brengt namelijk veel minder overlast en schade aan in de buurt van bebouwd gebied", legt wethouder Désirée Brummans uit. Aanleiding voor deze oproep zijn recente heiwerkzaamheden in de Vlinderbuurt in Standdaarbuiten. Daar ging het mis bij uitbreiding van de wijk. Bewoners die al een paar jaar in de buurt woonden, kregen te maken met scheuren in hun woningen.

Ook klaagden zij over geluidsoverlast. Volgens Brummans komen deze klachten vaak ook voort uit een gebrek aan communicatie. Zij raadt buren dan ook aan om eerst met elkaar te gaan praten, voordat werkzaamheden worden uitgevoerd. Dat leidt vaak al tot een betere verdraagzaamheid naar elkaar.


Schroefpalen

Daarnaast is het gebruik van boorschroefpalen volgens Brummans minder belastend voor de bodem. "Wij gaan potentiële bouwers in de bebouwde kom daarom adviezen om te kiezen voor boren. Deze methode is trillingsvrij." Ook zorgt heien regelmatig voor bodemverschuivingen.

De gemeente kan heien niet verbieden. Daarvoor bestaan geen wettelijke tools. Het college van burgemeester en wethouders zet daarom in op extra voorlichting en advisering door medewerkers van het vergunningenloket.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief