Afbeelding

Veelgebruikte fietsroute tussen Fijnaart en Noordhoek wordt verbreed

Door: Peter Houtepen Algemeen

FIJNAART - De gemeente Moerdijk gaat over tot het verbreden van de Boerenweg en Dreef, die samen een smalle polderweg vormen tussen Fijnaart en Noordhoek.

De weg word voornamelijk gebruikt door landbouwverkeer en is ook een veelgebruikte fietsroute voor scholieren op weg naar het Markland College in Zevenbergen. Het fietspad is volgens weggebruikers niet breed genoeg voor een fiets en auto naast elkaar. Daarnaast is er een hoogteverschil tussen de berm en het verharde wegdek.

Onveilig

De huidige breedte van de weg, zo'n drie tot vier meter, levert onveilige situaties op wanneer fietsers en landbouwvoertuigen elkaar moeten passeren. Daarom wordt de weg verbreed naar 5,50 meter en worden er aan weerszijden fietssuggestiestroken aangebracht van 1,25 meter breed. Daarnaast worden er vier extra snelheidsremmers in de vorm van 60 km/u plateaus aangebracht. De deklaag wordt in zijn geheel vervangen.

Grondeigenaren

Om de verbreding te kunnen realiseren moet de gemeente van twee grondeigenaren grond aankopen. Met een van de twee is een overeenstemming bereikt, met de andere lopen nog gesprekken. Echter om niet nog meer vertraging op te lopen, heeft de gemeente besloten om het deel van de Boerenweg tot aan de huidige passeerstrook aan de Dreef, in totaal 980 meter, al aan te leggen. Voor het laatste gedeelte, de passeerstrook tot aan de kruising (in totaal 50 meter), lopen nog onderhandelingen met de betreffende grondeigenaar.

Omleidingsroutes

In de tussentijd is de aanbesteding afgerond. Het werk is gegund aan Dura Vermeer BV. Om zoveel mogelijk overlast te voorkomen wordt het werk in de vakantieperiode uitgevoerd,  dat wil zeggen van 1 juli tot begin augustus. Er komen twee omleidingsroutes: een voor het gemotoriseerd verkeer en een voor het fietsverkeer. Het autoverkeer wordt omgeleid via de Boerendijk, Blaaksedijk, Oudendijk en Weeldijk; het fietsverkeer over de Keeneweg.

Onderdeel

De aanpak van de Dreef en Boerenweg is onderdeel van de aanpak om verkeersknelpunten in de gemeente op te lossen. In het coalitieakkoord 2018-2022 is verkeersveiligheid als prioriteit opgenomen. De gemeente Moerdijk wil alles in het werk stellen om er voor te zorgen dat de wegen zo veilig mogelijk worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief