De verschillende partijen trokken de vlaggen weg die over de onthullingsplaquette lagen.
De verschillende partijen trokken de vlaggen weg die over de onthullingsplaquette lagen. (Foto: Marjanne Dijkstra)
FOTO'S

Bruisend Dorpshart Moerdijk open

MOERDIJK - Tachtig kinderen die staan te trappelen om de nieuwe speeltuin in gebruik te nemen, een groep ouderen die staat te jeu-de-boulen, een optreden van Jeugdtoneelvereniging Moerdijk en straatvoetballer en vlogger Soufiane Touzani die een rijtje panna's afwerkt. Het was één groot feest op de plek van de vroegere Stephanuskerk in Moerdijk-dorp. In de zinderende hitte werd zaterdag 29 juni officieel het Dorpshart Moerdijk in gebruik genomen.


Vijf jaar geleden stond het dorp er anders bij. Het vertrouwen in de overheid was laag en door een aantal incidenten met de industrie kende heel Nederland Moerdijk. Oud-VVD'er Ed Nijpels vroeg zich hardop af of er niet in gesprek moest worden gegaan met de bewoners over de toekomst van het dorp. Dat was tegen het zere been van een aantal Moerdijkers en zij kwamen met een plan voor het Dorpshart Moerdijk. In de zomer van 2018 werd dat plan werkelijkheid: met een hap uit het dak werd de eerste actie verricht om het op de plek van de oude rooms-katholieke kerk weer te laten bruisen. Het moest een plek worden om elkaar te ontmoeten met onder andere een speeltuin, een voetbalveld en het voorportaal van de kerk moest dienen als podium. Het was er allemaal te zien tijdens de opening van het Dorpshart Moerdijk, met optredens, spelende kinderen en de straatvoetbalclinic. De leden van de werkgroep 'Gebied rooms-katholieke kerk' stonden te stralen. Pascal van Valen van de werkgroep: "Ik ben zo trots als Moerdijker. Als je iets écht wilt, dan kun je het bereiken. We hebben ons 'sinterklaaslijstje' voor Moerdijk kunnen verwezenlijken. Dit is een geschenk voor het dorp."

Sceptisch

De opening wordt bezocht door onder andere VVD Tweede Kamerlid Thierry Aartsen, wethouder Désirée Brummans en burgemeester Jac Klijs. Die laatste staat uit volle borst mee te zingen met 'Daar in dat kleine café aan de haven', gezongen door het ouderenkoor. Klijs vertelt even later: "Een mooiere dag had het niet kunnen worden. Ik ben blij met het bestuurlijke proces dat we in dit project hebben doorlopen. Dit is tot stand gekomen voor en door inwoners, als gemeente hebben we vooral gefaciliteerd. Ik merkte dat mensen eerst sceptisch waren ten opzichte van de rol van de gemeente in dit plan, maar er was een omslag. Ze zagen dat het wel zou gebeuren, het vertrouwen kwam terug. Ik ben zó trots op wat hier is bereikt." Wijzend naar het oude kerkgebouw: "Als er straks begroeiing is aangebracht dan lijkt het toch net een oude Romeinse tempel?"

Marjanne Dijkstra
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief