Interieur winkel.
Interieur winkel. Foto: Wereldwinkel

Wereldwinkel Zevenbergen 35 jaar actief in de gemeente Moerdijk

Sport en vereniging

ZEVENBERGEN - Het idee van Wereldwinkels is ontstaan naar aanleiding van de UNCTAD-conferentie in 1968 waarop de ontwikkelingslanden georganiseerd van zich deden spreken (United Nations Conference on Trade and Development).

De derdewereldlanden probeerden tijdens deze conferentie tevergeefs gunstigere handelsvoorwaarden te creëren. Het mislukken van deze opzet bracht de journalist Dick Scherpenzeel op het idee om UNCTAD-shops of Derde Wereldwinkels op te richten, waar vrijwilligers de producten konden verkopen die door de hoge westerse tolmuren geweerd werden.

Tegelijkertijd lieten Rietsuikergroepen door de verkoop van rietsuiker zien hoe de wereldhandel functioneert en hoe de rijke landen stelselmatig hoge invoerbelastingen op producten uit ontwikkelingslanden legden. (op suiker was dat toen 50 cent per kilo). Twee jaar na de oprichting in (1969) van de eerste winkel in Breukelen, waren er in heel Nederland al 170 winkels. Later waren er al ruim 400 winkels.

In Zevenbergen begon het 35 jaar geleden. Nadat Marco Sep in Wereldwinkel Deurne en Antwerpen en Breda had gewerkt, wilde hij een Wereldwinkel starten in Zevenbergen. Rina Bruynzeels hielp hem daarbij, tevens Ben van de Ardenne; Raymond Zentveldt; Marie Louise Broere ; Remy van Bree; Helma Bouwmeester; Marty Clarijs; Gerrit van Midloo en anderen. De producten werden ingekocht bij SOS-Wereldhandel in Breda. Jaren later is dit de Fair Trade Organisatie geworden, gevestigd in Culemborg. SOS-Wereldhandel is in 1980 voortgekomen uit de in 1959 opgerichte Stichting Komitee SOS (Steun voor OnderontwikkelingsStreken), later Stichting S.O.S. (Steun Ontwikkelings Streken).

Activiteiten

Vanaf 1983 verkocht men via een marktkraam: koffie (Guatemala; Nicaragua; Tanzania), honing uit Mexico en wijn uit Algerije en thee- en nijverheidsproducten uit verschillende landen. Er werd ook veel informatie verstrekt.

Oprichting

De Stichting Wereldwinkel Zevenbergen is notarieel op 29 augustus 1984 opgericht en de winkel is op 29 november 1984 geopend. De Stichting bestaat geheel uit vrijwilligers. Niet lang daarna augustus 1985 verhuisden we naar een van de kiosken op het haven tracé. In oktober is deze kiosk officieel geopend door wethouder Koos van de Wetering. Met de herinrichting van de haven moesten we de kiosk verlaten en verhuisden we naar een portakabin in de Nieuwe Kerkstraat. Daar zijn we een aantal jaren gevestigd geweest. 3 mei 1997 werd deze zaak wederom heropend door wethouder Koos van de Wetering. Daarna verhuisden we, met toestemming van de Gemeente, naar een slooppand in de Molenstraat.

Vanaf 1 mei 2000 vonden we zelf een pand op een A-locatie in het centrum van Zevenbergen en hebben wij het besluit genomen om ons daar te vestigen. Tot op de dag van vandaag huren wij dit pand nog steeds van de familie Boon. Wij zijn nu in 2019 actief op Facebook en elke maand verzorgen we een digitale nieuwsbrief voor belangstellenden. Jaarlijks verzorgen we kerstpakketten voor bedrijven.

Hulde aan honderden vrijwilligers die van de Wereldwinkel Zevenbergen een doorlopend succes hebben gemaakt. We gaan door……...we wachtten op het beloofde watertappunt in de buurt van onze zaak en natuurlijk op de heropening van het vernieuwde centrum in onze stad.

Fijn dat u er was op ons open huis 7 september.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief