Havenkoor Fortitudo.
Havenkoor Fortitudo. Foto: Fortitudo

Shanty & Seasong Festival

Sport en vereniging

WILLEMSTAD - Op zondag 15 september, de zondag van het Open Monumenten weekend, houdt het Willemstads Havenkoor Fortitudo voor het 11e achtereenvolgende jaar een groots opgezet en gratis toegankelijk Shanty & Seasong Festival in het centrum van de oude Vesting Willemstad.

Podia worden dit jaar geplaatst onder aan de Voorstraat bij De Rosmolen/Frascati, aan de Benedenkade (Anno 1610), op de Parade (Bellevue) en op het plein naast het Arsenaal (Sardonos). De oude vesting wordt vanwege het festival vanaf ongeveer 10.00 uur voor alle verkeer behalve voetgangers en fietsers afgesloten. De gemeente Moerdijk heeft een evenementenvergunning afgegeven en ondersteunt het festival met een evenementensubsidie en een bijdrage via Moerdijk Marketing (dit laatste nog niet beslist). Daarnaast weet Fortitudo zich gesteund door vier horeca hoofdsponsors en tal van andere lokale, regionale en zelfs enkele landelijke sponsoren.

Twaalf

Ook dit jaar zijn er weer 12 deelnemende koren, met in totaal 400 zangers, zangeressen en muzikanten, die beurtelings optreden op de vier podia. De verwachting is dat er bij goed weer minimaal vijf à zes duizend belangstellenden op af komen. Het Willemstads festival staat inmiddels op de landelijke agenda van Shanty Nederland en deelnemers eraan melden zich vanuit geheel Nederland.

Opening

De opening van het festival is om 12.30 uur met een openingswoord door burgemeester Jack Klijs namens de gemeente Moerdijk en een exclusief optreden van Fortitudo. Alle deelnemende koren zijn uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. Na dit korte optreden van Fortitudo gaat het festival om 13.10 uur van start met de optredens van de deelnemende koren. Programmaboekjes worden in Willemstad en Helwijk huis-aan-huis verspreidt en zijn op 15 september ter plaatse gratis verkrijgbaar in de informatietent bij de Parade.

Snuffelmarkt

Gelijktijdig met het festival wordt op de westelijke zijde van de Voorstraat en langs de Benedenkade een kleine snuffelmarkt gehouden, als verbindingsschakel tussen de vier podia. Er zijn nog kramen beschikbaar. Opgaveformulieren zijn aan te vragen via festival@havenkoorfortitudo.nl of af te halen bij Vestingshop Repro aan de Voorstraat te Willemstad.

Deelnemers

De twaalf koren die optreden tussen 12.30 uur en 18.15 uur, zijn: Shantykoor De Batraven, Bergen op Zoom; Muiterij Kantje Boord, Dussen; Zeemanskoor Bestevaer, Giessenburg; Shantykoor Ahoy, Hardinxveld/Giessendam; Het Westhoeks Mannen Koor, Klundert; Shantykoor De Markmakkers, Oudenbosch; Shantykoor ’t Craeyenest, Roosendaal; Het Waardenburgs Visserskoor, Waardenburg; Havenkoor Fortitudo, Willemstad; Koor Bravour, Woerden; Shantykoor De Brulboei, Zwijndrecht; Strawberry Sailor Singers, Zundert.

Pendelbus

De ervaring van voorgaande jaren leert dat wie laat naar de Vesting komt moeite zal hebben een parkeerplaats vlakbij de Vesting te vinden. Daarom is ook de grote parkeerplaats bij de Volkeraksluizen beschikbaar. Tussen deze parkeerplaats en de vesting rijden gratis pendelbusjes. De gemeente Moerdijk maakt dat mogelijk. Fortitudo zet 5 en de gemeente Moerdijk 2 verkeersregelaars in om alles in goede banen te leiden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief