Kinderen knutselen Bijbelverhaal
Kinderen knutselen Bijbelverhaal Foto: Elles Jansen

Bijbelverhalen luisteren en samen knutselen op Vakantie Bijbel Club

Door: Elles Jansen Algemeen

ZEVENBERGEN - Lachende kinderen die samen aan het knutselen zijn en tussen de middag aan lange tafels van versgebakken pannenkoeken smullen. De negentiende editie van de Vakantie Bijbel Club is met ruim 27 kinderen en meer dan tien leiders een succes. De Vakantie Bijbel Club is een initiatief van de hervormde en gereformeerde kerk.

"Het thema van dit jaar is Zoek het uit en wordt aan elkaar gebreid door vliegende reporter Sjoerd", vertelt Pauline Kranendonk. Pauline is kerkelijk werker en één van de organisatoren van deze dag die jaarlijks en nu dus als voor de 19e keer in de herfstvakantie wordt georganiseerd.

Zoek het uit

Reporter Sjoerd loopt met zijn microfoon rond om vragen te stellen aan de kinderen. "Ik borduur voort op het thema Zoek het uit", vertelt Sjoerd (Gijs Mans). "Vanmorgen werd het Bijbelverhaal over 'Jezus stilt de storm op het meer' verteld en uitgebeeld door enkele kinderen. Ik ben daarna rond gaan vragen bij de kinderen en jeugd of zij meer weten uit de Bijbel en wat Jezus voor hen kan betekenen." Sjoerd doet dat op een grappige wijze en er werd dan ook veel gelachen.

Knutselen

In het verenigingsgebouw achter de hervormde kerk waren de groepjes opgedeeld in bovenbouw en benedenbouw. De grotere kinderen (bovenbouw) waren op zolder een kussensloop aan het inkleuren. "Dit houdt verband met het vertelde Bijbelverhaal", aldus Sjoerd "want daarin lag Jezus te slapen in een roeiboot tijdens een woeste storm op zee. Zijn vrienden waren bang en Jezus kon de storm laten stoppen." De benedenbouw was beneden aan lange tafels papieren bordjes aan het beschilderen waar een bootje in geknutseld werd dan met een stokje eraan kon bewegen op de golven. Eveneens geïnspireerd op het eerder vertelde Bijbelverhaal.

Jong en Oud

Opvallend was het grote aantal jongeren dat als begeleiding meehielp. Sommigen waren dochter/zoon van een van de dames die als begeleider rondliepen. "Het is leuk om te zien dat deze tieners eerst zelf jaren meegedaan hebben als kind en nu als begeleider komen helpen", aldus Pauline. Arjan (12) en zijn zus Carolijn (12) zijn zo'n voorbeeld. "Ik kwam hier al vier jaar en ben nu voor het eerst leider bij de bovenbouwgroep. Het is leuk om te doen, de meesten weten zelf wel wat ze willen maken", lacht hij. Carolijn heeft de kleintjes geholpen met verven. "Ik kom hier nu voor het 10e jaar waarvan 5 als leidster", vertelt ze.

Geloof

Carolijn en Arjan wonen in Zevenbergschen Hoek en gaan daar regelmatig naar de Katholieke kerk waar ze ook misdienaar zijn. Jesse (20) is nieuw in Zevenbergen. "Mijn vader is sinds twee maanden predikant in de Hervormde Kerk", licht hij toe. "In onze vorige woonplaats Huizen hielp ik ook altijd mee, het is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen." "Deelnemers hoeven geen lid te zijn van de kerk", legt Pauline uit. Ze hebben de scholen laten weten dat deze dag in de herfstvakantie gehouden werd en dat iedereen welkom is. De zusjes Zalinia (8) en Deneya (10) zijn al lid van de kindernevendienst waar ze vaak knutselen. "Daar hoorden we van deze Vakantie Bijbel Dag en hebben we ons aangemeld, het is erg gezellig om samen zo te knutselen."

Gezellig samenzijn

Tussen de middag kregen alle aanwezigen heerlijke versgebakken pannenkoeken. Dat smaakt bij jong en oud. Want Jan (75) zat ook te midden van alle kinderen te genieten. Zijn blauwe oogjes straalden. "Ik kom hier nu voor de 17e keer en maakte altijd de foto's van deze dag maar heb het stokje doorgegeven aan de jongere generatie." Jan geniet zichtbaar van het samen zijn. "Het is leuk om te zien hoe de kinderen en jongeren met elkaar omgaan en samen mooie dingen knutselen en spelletjes spelen." Er worden ook liedjes gezongen, eentje heeft als tekst "Is je deur nog op slot, doe hem open voor God want de Heer wil bij je wonen en dan ben je nooit alleen." Dat is de boodschap die uitgedragen werd.

Bovenbouw kinderen maakten kussensloop


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief