Afbeelding
Foto: Politie.nl

Bedrijfsloods aan Tonsedijk Fijnaart moet jaar dicht na aantreffen amfetaminefabriek

Door: Peter Houtepen Algemeen

FIJNAART - Op last van burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk gaat een bedrijfsloods aan de Tonsedijk in Fijnaart per 14 november voor een jaar dicht wegens een ernstige overtreding van de Opiumwet.

In de loods werd op maandag 26 augustus van dit jaar door de districtsrecherche een zeer groot drugslaboratorium aangetroffen. Op bijna industriële schaal werden in de loods door middel van verschillende productielijnen zowel de grondstoffen voor als het eindproduct amfetamine gemaakt. In de loods trof de politie een handelsvoorraad van circa duizend liter amfetamine-olie aan. Volgens de politie is de geschatte straatwaarde circa € 1.225.000.

Voldoende

De gehele loods moet nu een jaar dicht. Deze sluiting is pand gebonden. Dit betekent dat het niet uitmaakt of een verhuurder of eigenaar van een pand strafrechtelijk betrokken was bij de overtreding of hiervan afwist. Het feit dát de overtreding plaatsvond in een pand, is voldoende om het te sluiten. Het is een vorm van risicoaansprakelijkheid.

Verzuimd

Eigenaren en verhuurders van panden hebben volgens eerdere gerechtelijke uitspraken namelijk altijd een zeer zware verantwoordelijkheid en onderzoeksplicht om overtredingen van de Opiumwet in hun panden te voorkomen. Zij moeten bijvoorbeeld heel gericht en regelmatig onderzoek doen naar het gebruik van hun panden. Een simpel bezoek of gesprek is hiervoor onvoldoende. Volgens burgemeester Jac Klijs heeft de eigenaar van de bedrijfsloods in deze specifieke zaak aantoonbaar verzuimd om de overtreding vooraf te voorkomen. Hierdoor kon de zware drugsovertreding in zijn pand plaatsvinden en dit wordt hem aangerekend.

Gevaarlijke situatie

Door onvoldoende te controleren is een potentieel gevaarlijke situatie ontstaan. Bij de productie van synthetische drugs worden bijvoorbeeld allerlei gevaarlijke grond- en afvalstoffen gebruikt. Als de productie ondeskundig gebeurt, kan dit verstikkings-, explosie- en/of brandgevaar opleveren. Zeker bij deze omvang is het leed niet te overzien voor de gebruikers en omgeving van het pand als er iets mis zou gaan. Ook om die reden moet het pand dicht.

Signaal

De sluiting is ook een duidelijk signaal: drugsproductie en zeker op deze schaal is niet wenselijk binnen de gemeente Moerdijk. "Drugshandel lijkt misschien winstgevend en spannend, maar loont uiteindelijk niet. De realiteit en de negatieve gevolgen achterhalen u altijd. Ook als u als eigenaar niets met de overtreding te maken heeft, bent u altijd eindverantwoordelijk. Voorkom dus dat u ongewild bij criminele activiteiten betrokken raakt", zo luidt de boodschap van de burgemeester. Aan eigenaren geeft hij tot slot de tip om hun panden goed en regelmatig grondig te controleren op overtredingen van de Opiumwet. Voorkomen is immers beter dan genezen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief