Er was veel belangstelling voor de bevrijdingsbus.
Er was veel belangstelling voor de bevrijdingsbus. Foto: Ties Steehouwer

Moerdijk herdenkt en viert 75 jaar bevrijding: veel belangstelling voor bevrijdingsbus

Algemeen

MOERDIJK - Vooral de zes heemkundekringen in de gemeente Moerdijk besteden aandacht aan 75 jaar bevrijding in deze regio. Dit doen zij onder andere met lezingen en tentoonstellingen die met dit onderwerp te maken hebben. De heemkundekringen staken zelfs de koppen bij elkaar om gezamenlijk een rondrit per bus door de gemeente te maken. Deze busrit gaat langs plekken die iets met de bevrijding in november 1944 te maken hadden. De twee bussen die zaterdag vanuit Klundert vertrokken waren snel uitverkocht. Daarom worden er op zaterdag 30 november extra bussen ingezet.

Twee bevrijdingsbusssen met 120 mensen vertrokken zaterdag vanuit de Stad Klundert. De tocht ging door de kernen van westelijk Moerdijk en na de lunch door die van het oosten. Plaatselijke gidsen vertelden in de bus over datgene wat zich de eerste week van november 1944 heeft afgespeeld. Tijdens de lunch kon de tentoonstelling worden bezocht over de verwoestingen die in die tijd in Klundert werden aangericht. Omdat de bussen geen toestemming hadden om ergens te stoppen kon er onderweg niet worden uitgestapt. Ook konden de grote bussen niet door de vaak nauwe straatjes. Hoog gezeten boven het landschap konden de deelnemers goed zien hoe moeilijk het geweest moet zijn voor de geallieerden om in de modder al vechtend de Duitsers terug te drijven.

Geen schoolreisje
In het begin van de rit hing er in de bussen nog de stemming van een schoolreisje, maar door de verhalen van gidsen Henk de Jong en Ebo Roek werd het steeds stiller. Wat moet er door de mensen in de Westhoek in november 1944 veel geleden zijn. Over alle kernen viel wel iets bijzonders te vertellen. Wat te denken van de bejaarden evacués uit Middelburg die in 1944 werden opgevangen in Klundert. De Duitse commandant eiste hun verblijf op en ze stonden midden in de nacht op straat. Even verderop werden ze opgevangen, maar in diezelfde nacht kreeg dat huis een voltreffer waarbij bijna alle bejaarden omkwamen. Tijdens de rit werden er foto's getoond met daarop de verwoestingen in de kernen. De dag was verdeeld in twee ritten met daartussendoor een lunch in de Stad Klundert. Na afloop kreeg iedereen een boekje mee om de vertelde verhalen nog eens door te lezen.

Lezingen
Zoals gezegd werd er in alle kernen aandacht besteed aan de bevrijding van de Westhoek. Er werden vooral lezingen gehouden. Zo hield de heemkundekring Willem van Strijen een lezing over Kamp Vught en de dependance daarvan kamp Moerdijk, waar ruim 80 mensen op af kwamen. In Klundert werd voor 50 bezoekers een lezing gehouden door Willem Dranen over luchtgevechten boven Klundert. In Standdaarbuiten speelde het RuimteOrkest voor een volle Standaert. Hetzelfde concert werd zondag ook in Zevenbergen en Moerdijk gegeven. In Willemstad gaf historicus Johan van Doorn een lezing over de bevrijding van Willemstad. In Heiningen loopt nog tot 5 mei 2020 een tentoonstelling over alle slachtoffers van de oorlog in Fijnaart en Heijningen. In de Stad Klundert hielden de gezamenlijke kerken dinsdag een herdenkingsbijeenkomst. Op zaterdag 9 november houdt Determinato een bevrijdingsconcert in De Stad Klundert.

Er was veel belangstelling voor de bevrijdingsbus.
Er was veel belangstelling voor de bevrijdingsbus.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief