Afbeelding

Persoonlijke wensen centraal bij Klundertse uitvaartonderneming

Door: Corine Roks Bedrijvig Nieuws

ZEVENBERGEN –Bij het verlies van een dierbare moet er in een kort tijdsbestek heel wat geregeld worden, gevoelige keuzes als opbaring, bloemen, rouwkaarten en begrafenis of crematie. Een uitvaartonderneming die met je meedenkt en mogelijkheden aanreikt is bij zo’n aangrijpende gebeurtenis van groot belang. Al jaren verzorgt Rouwcentrum Zuidema het laatste afscheid, een afscheid dat in der loop der jaren steeds persoonlijker is geworden. Dit jaar bestaat Rouwcentrum Zuidema 25 jaar.

DOOR CORINE ROKS

“De grootste verandering in de afgelopen 25 jaar binnen de uitvaartbranche is niet ‘wát moet er allemaal geregeld worden, maar hóe wilt U het afscheid vorm geven’”, aldus uitvaartverzorger Jan Zuidema van het gelijknamige bedrijf.

Luisteren

Aandacht en zorgvuldigheid vormen het fundament van Rouwcentrum Zuidema. De uitvaartverzorger verklaart: “Luisteren is heel belangrijk en mensenkennis. Door aandachtig te luisteren kunnen we suggesties aanreiken, ideeën voor een passend afscheid. Belangrijk is dat de nabestaanden met een goed gevoel kunnen terugkijken op deze emotionele gebeurtenis”. Waarbij Zuidema opmerkt dat ook steeds meer mensen waarde hechten aan het regelen van hun eigen uitvaart, hetgeen dan vooraf wordt vastgelegd in een codicil. Dit ‘persoonlijk wensen formulier’ is gratis verkrijgbaar bij Rouwcentrum Zuidema.

Rust

Zuidema vervolgt: “Wij bieden mensen de tijd om beslissingen te nemen, ik denk dat we hierin onderscheidend zijn. Waarom op enkele uren tijd alles regelen terwijl je samen de noodzakelijke zaken van dag tot dag kunt invullen? Denk hierbij aan de bloemen of de rouwkaarten. Vaak laten we een boekwerk achter waardoor mensen in alle rust hun keuze kunnen maken”.

24- uurs rouwkamer

Rouwcentrum Zuidema heeft op drie locaties een rouwcentrum: Zevenbergen, Klundert en Bergen op Zoom. Alle rouwcentra beschikken over huiselijk ingerichte rouwkamers waar overledenen kunnen worden opgebaard. Op afspraak kunnen nabestaanden hun dierbaren bezoeken en in alle rust afscheid nemen. Steeds vaker wordt de kamer ingericht met persoonlijke spulletjes die herinneren aan de overledenen. Twee centra, Klundert en Bergen op Zoom, zijn voorzien van een ruimte om in kleine kring een afscheidsdienst te houden. Jan Zuidema vult aan: “En sinds 2015 beschikken we over een zogenaamde 24- uurs rouwkamer in Willemstad. Een rouwkamer met een eigen ingang, waar nabestaanden een sleutel van krijgen en op elk door hen gewenst tijdstip afscheid kunnen nemen van hun dierbaren”. Ook beschikt Rouwcentrum Zuidema over alle faciliteiten voor thuisopbaring.

Afscheidsdienst

Behalve persoonlijke spulletjes in de rouwkamer ziet de uitvaartondernemer deze ontwikkeling eveneens terug tijdens de afscheidsdienst. “Naast bloemen steeds meer privé- spulletjes van de overledene. De hedendaagse uitvaart is meer persoonlijk, met foto’s, filmpjes en passende muziek, ook op de begraafplaats”. Rouwcentrum Zuidema is in het bezit van rouwauto’s en een loopkoets. “Maar ook daarin kunnen persoonlijke en afwijkende keuzes worden gemaakt”, licht de uitvaartverzorger toe.

Ondernemerschap

Het ondernemerschap in de uitvaartbranche zit bij de Zuidema’s in de familie. “Mijn vader had een uitvaartonderneming in Hoeksche Waard, zo groeide ik erin. In 1995 ben ik gestart met deze begrafenisonderneming in Klundert. Sinds 2010 wordt Jan Zuidema bijgestaan door uitvaartverzorger Eric Arts. Jan Zuidema is dankbaar dat hij de afgelopen 25 jaar dag en nacht een beroep kon doen op een team van loyale medewerkers. “Ook in de toekomst staat er een team van betrokken medewerkers van Rouwcentrum Zuidema voor u klaar”, besluit Zuidema.

Rouwcentrum Zuidema - Noordhaven 4 - 4761 DA Zevenbergen - Tel.: 0168 - 40 50 38 - E-mail: info@rouwcentrum-zuidema.nl - www.rouwcentrum-zuidema.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief