De nicht van Veness was bij de onthulling aanwezig.
De nicht van Veness was bij de onthulling aanwezig. Foto: Ties Steehouwer

Indrukwekkende opening van Waterpoort Weekeind in Heijningen

Door: Amber Kuijs cultuur


HEIJNINGEN - Op het voorplein van Fort Sabina werd het Waterpoort Weekend geopend met de onthulling van een monument voor de op het fort gesneuvelde soldaat Walter Veness in 1944. Een indrukwekkende onthulling omdat daar de nicht van Veness, Lori Veness, bij aanwezig was.  Zij pakte het monument samen met de maker van het monument, de Standdaarbuitense kunstenaar Inge van Rijsbergen, en de burgemeester van Moerdijk Jac Klijs uit.

DOOR TIES STEEHOUWER

De onthulling van het monument was een van de twee momenten die de opening van het Waterpoort Weekeind markeerden. Het andere was het overbrengen van
een mortierkanon vanaf het fort Sabina naar het zusterfort Prins Frederik aan de overkant van het Volkerak. Dit om de saamhorigheid tussen de beide forten te  benadrukken. De forten maken deel uit van de stelling Hollands Diep Volkerak en werden rond 1809 door Keizer Napoleon gebouwd tegen een invasie van de Engelsen. Oorspronkelijk heette Fort Sabina Hendrika, Fort De Ruijter en Fort Prins Frederik, Fort Duquesne.

Kippengaas
De nagedachtenis van Trooper Walter Veness gevat in een driedimensionale maar welhaast transparante vorm. Geattendeerd door Lori Veness op een bericht over de "Wire Soldiers" in Slimbridge (UK), begon een idee te borrelen bij initiatiefnemer Reginald van Overveld (vrijwilliger op Fort Sabina die vooral de historie van fort Sabina wil ontrafelen). Hij was getroffen door dit initiatief en zag hierin een mogelijkheid om het al aanwezige herdenkingsteken voor Trooper Walter Veness op fort Sabina ook een gezicht geven. Van Overveld zocht contact met Jackie Lantelli en overlegde met haar de mogelijkheid om een soortgelijke sculptuur aan het herdenkingsteken voor Trooper Walter Veness toe te voegen. Jackie was vereerd dat haar idee in Nederland voort leefde en gaf toestemming om dit te verwezenlijken.

Indrukwekkend
Van Overveld zocht contact met kunstenares Inge van Rijsbergen, die via de Kunst en Cultuur Route van de gemeente Moerdijk, al meerdere malen geëxposeerd had op fort Sabina. Van Rijsbergen deelde het initiatief en ging gelijk aan de slag. Zij maakte het beeld meer dan levensgroot van kippengaas. Toen de verpakking eraf af bleek dat zij er in geslaagd is om van dit materiaal een beeld te maken dat buitengewoon levensecht over komt. De nicht van Veness was dan hevig geëmotioneerd en dat sloeg over op de omstanders. Tijdens de plechtigheid zorgde de muziekvereniging Determinato uit Klundert voor de muzikale begeleiding. Toen na de onthulling, tijdens het blazen van de Last Post er een wolkbreuk boven het fort losbarstte bleven ze dapper staan.

Ford Sabina
De omgeving van Fort Sabina heef de laatste jaren een flinke facelift ondergaan. De weg ernaar toe is verbreed en zelf de versmalling bij de sluis is breder gemaakt. Voor de sluis is een ruime parkeerplaats aangelegd. Op het ogenblik is het fort omringd door een tapijt van de witte bloemenpracht van de reukloze kamille. De bezoekers van het Waterpoort Weekeinde waren dan ook blij verrast bij de nadering van het fort. Wethouder Thomas Zwiers vertelde dat het meer bekent maken van het de verdedigingswerken in Zeeland en Noord-Brabant niet het hoofddoel is ven het project Waterpoort.

Erfgoed
"Waterpoort verbindt en brengt ondernemers, overheden en burgers met initiatieven samen. Water, deltanatuur, landschap en erfgoed. Dat is waar het binnen Waterpoort om draait. Waterpoort is een samenwerkingsorganisatie op de grens van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland met als doel samen kansen te benutten die we alleen niet kunnen realiseren". Hij vertelde er van overtuigd te zijn dat door Waterpoort er geld is vrijgekomen om veel voormalige vestingwerken van de ondergang te redden.

De nicht van Veness was bij de onthulling aanwezig.
De nicht van Veness was bij de onthulling aanwezig.
De nicht van Veness was bij de onthulling aanwezig.
De nicht van Veness was bij de onthulling aanwezig.
De nicht van Veness was bij de onthulling aanwezig.
De nicht van Veness was bij de onthulling aanwezig.
De nicht van Veness was bij de onthulling aanwezig.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief