Irish Fancy kampioenen der kampioenen op 55ste vogelshow De Polderzanger
Winnaar Bondskruis Peter den Braber.
Winnaar Bondskruis Peter den Braber. (Foto: Elles Jansen)

Irish Fancy kampioenen der kampioenen op 55ste vogelshow De Polderzanger

  Cultuur

FIJNAART – Vrijdagavond hield vogelvereniging De Polderzanger haar 55 e vogeltentoonstelling in de Graanbeurs te Fijnaart. Er waren 200 vogels in allerlei kleuren en maten en de winnaars lieten trots hun kampioenen zien. Er waren onder andere kanaries, parkieten, zebravinken, sijsjes en dwergpapagaaien te bewonderen die er allemaal vrolijk op los floten en kwetterden.


"De keurmeesters hadden het moeilijk want de kwaliteit van de deelnemende vogels lag hoog", vertelt Ivo de Jong. De vogelvereniging heeft 23 leden, 11 leden hadden hun vogels opgesteld die donderdag waren gekeurd door twee keurmeesters. Ze letten hierbij op conditie, houding en kleur om de winnaar te bepalen.

Winnaar
Kampioen der kampioenen was de Irish Fancy van Peter den Braber en zijn vrouw Rina. "Zonder mijn vrouw zou ik hier nu niet staan", vertelt Peter (70). Peter haalde als 8 jarig kereltje al vogeltjes uit de bomen om mee naar huis te nemen. "Toen ik met Rina trouwde gingen mijn vogeltjes mee en inmiddels hebben we samen 330 vogels. Afgelopen jaar heb ik 235 jonkies gekweekt."

Hij vertelt dat hij dit nooit alleen had kunnen bereiken. "Dagelijks ben ik zo'n zes uur met de verzorging van de vogels bezig. Rina helpt met schoonmaken van de kooien, verversen van water en het voederen." Peter heeft drie kweekruimtes, alles wordt automatisch ingesteld op speciale temperaturen, vochtigheidsgraad en lichturen. Hij mengt ook zijn eigen voeders. "de dwergkanaries mogen bijvoorbeeld niet te dik worden en krijgen daarom geen lijn-, kool- of raapzaad."

Bondskruis
Vol trots laat Peter het Bondskruis zien dat hij ontvangen heeft. "Per vereniging is er maar 1 te winnen." Hij heeft er op drie jaar tijd al vier gewonnen. "Ik ben ook nog lid van een andere vereniging." Naast een prijs voor de Irish Fancy, een vogeltje dat zich kenmerkt door de kaarsrechte houding, kreeg Peter ook een prijs voor zijn zwartkobalt rood mozaïek Pop kanarie. Hij heeft 32 deelnemende vogels op de tentoonstelling waarvan er 7 een prijs hebben gewonnen.

Kleurenpracht
Tijdens de rondleiding vertelt Ivo levendig over de tentoongestelde vogeltjes. Parkieten in vele soorten en kleuren, valkparkieten, grasparkieten, dwergparkieten vinden hun oorsprong in Australië maar worden al tientallen jaren in Nederland gekweekt. Ze zijn er in vele kleuren; groen (van oorsprong natuurkleur), kobaltblauw en bontgekleurd. Zelf won Ivo een prijs met zijn Marokkaanse huisgors, een zeer zeldzame vogel die moeilijk te kweken is. De Gould Amadine is de mooist gekleurde vogel die op de tentoonstelling te zien is volgens het publiek. Een prachtig tropisch vogeltje waar je geen genoeg van krijgen om naar te kijken.

Liefhebbers
De Polderzanger is een kleine vereniging maar je voelt dat alle deelnemers echte liefhebber zijn die er heel wat voor over hebben om hun vogeltjes te verzorgen en te kweken. Ze halen vogeltjes uit het buitenland en zoeken koppeltjes bij elkaar om te kweken. Ad Reuvers showt vol liefde zijn pruimekop parkieten met lange staart waar hij met nummer 198 een kampioensprijs heeft gewonnen. "Het is moeilijk om deze vogel te kweken vanwege de extra lange maar kwetsbare staart", legt hij uit.

Zijn vogel won prijs als beste parkiet en best aangewezene. Bij Peter gaat de liefde nog iets verder, hij is ook verzorger van de grote volière in De Zellebergen in Oudenbosch. "Op de afdeling dementie ga ik vaak met een vogeltje naar binnen of neem ik de bewoners mee naar de volière en de blijheid op hun gezicht is onbeschrijfelijk.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>