Leerlingen aan de slag in de botenloods.
Leerlingen aan de slag in de botenloods. (Foto: Gruts)

Scholieren restaureren botenloods bij Fort Sabina

  Cultuur

HEIJNINGEN - Leerlingen van het Koning Willem I College uit Den Bosch werken aan de restauratie van de botenloods bij Fort Sabina in Heijningen. Zij krijgen daarbij ondersteuning van een 75-jarige gepensioneerde metselaar.


De tweedejaars leerlingen gaan onder begeleiding van de gepensioneerde metselaar het ambacht metselen leren. Hij is daarin gespecialiseerd, en beheerst daarmee een uitstervend ambacht. Ook een aantal studenten uit het derde leerjaar assisteren daarbij. Hiermee wordt de oude meester-gezel structuur nieuw leven ingeblazen.

Hergebruik

De jongeren gaan eerst aan de slag met het verzamelen van honderd jaar oude stenen op Fort Sabina bij de vervallen botenloods. De oude stenen worden gereed gemaakt voor hergebruik. Daarmee worden, onder toeziend oog van de oude meester, nieuwe muren gemetseld. De bouwsector kampt met een groot personeelstekort, zeker als het gaat om de ambachtelijke beroepen als timmeren, schilderen en metselen.

Het initiatief is onderdeel van GRUTS, de jongerenlijn van de Erfgoedfabriek waarin de provincie een herbestemming zoekt voor grote erfgoedcomplexen. In een multidisciplinair studententeam werken jongeren van allerlei opleidingen aan herbestemming, van eerste planvorming tot daadwerkelijke realisatie. Studenten worden op deze manier gestimuleerd om samen te werken en projecten daadwerkelijk te realiseren.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES